open-navfaktor-logo
search
Ketamin
Mladi u Srbiji još šmrču prašak za goveda
Zapljenom oko kilogram ketamina u Beogradu, prilikom čega je uhapšen diler J. R. (28), potvrđena je teza da je ta droga, koja se inače koristi u veterini, itekako prisutna na ulicama Srbije. Iako je registrovan kao lijek i primjenjuje se kod životinja, zbog njegove dostupnosti i povoljne cijene na ilegalnom tržištu često je opasna "igračka" mladih koji ni ne pomišljaju koliko ozbiljne posljedice mogu osjetiti na svojoj koži.
19.06.2022. u 09:34
get url
text

Beogradski 28-godišnji diler uhapšen je u svom stanu na Čukarici, a prilikom privođenja, pokušao je pobjeći policajcima. Kako je ovaj narkotik došao u njegovo posjedstvo, nije poznato ni nakon što se našao iza rešetaka, pošto se na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio šutnjom. Ipak, ne tako mala količina koju je posjedovao itekako je alarm koji upozorava da mladi u Srbiji koriste ketamin, piše Nova.rs.

Ketamin je registrovani lijek u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije i služi za primjenu kod životinja, najčešće konja i goveda. Ipak, kod ketamina je otkrivena i njegova opojna namjena i prije nekoliko decenija postao je hit među mladima, najviše u Berlinu, ali i širom Evrope. U korist zavisnika ide laka dostupnost i niska cijena, međutim posljedice korištenja ketamina mogu biti veoma opasne.

Samo uz recept

Dostupan je u veterinarskim apotekama, a moguće ga je nabaviti samo uz recept dobijen od veterinara. Upravo zbog toga, dileri često pribjegavaju pravljenju ovog narkotika u improvizovanim laboratorijama, uglavnom bez imalo znanja i svijesti o tome kolikoj opasnosti je izložen konzument. Za razliku od onog koji koriste veterinari, ketamin se na ulici može pronaći u obliku praška ili kristala.

Narkomani ga u organizam unose tako što ga najčešće ušmrkuju, poput kokaina i "spida", a znatno rjeđe ga ubrizgavaju direktno u krv.

Najveća ilegalna proizvodnja ketamina, prema istraživanjima stručnjaka, bazirana je u Indiji i Hong Kongu, a najveću popularnost ima u Velikoj Britaniji i Kini. Ipak, po svemu sudeći, prisutan je i u Srbiji. 

Koristio se u ratu kao anestezija

Iako se čini da popularnost ketamina sada raste, on je otkriven šezdesetih godina, a prvi put je testiran na ljudima 1964. godine. Masovno je korišten kao anestezija u vijetnamskom ratu. Zbog jakih neželjenih efekata sada se koristi samo kod životinja, dok je izuzet iz ljudske prakse.

Njegova zloupotreba kao psihoaktivne supstance počela je vrlo brzo nakon što je otkriven i koristi se kao psihodelična droga.

Euforija, pa depresija

Zbog svog dejstva, ova droga se najčešće koristi na festivalima, ali već godinama unazad postoji teza i da ketamin liječi depresiju, te se u nekim državama koristi i u medicinske svrhe, doduše u strogo kontrolisanim uvjetima. Mnogi su dejstvo ketamina opisali kada su govorili o euforiji, osjećaju "odvojenosti od svog tijela", pojavljivanju vizuelnih i slušnih halucinacija, povećan krvni pritisak i otkucaji srca...

Sa druge strane, upotreba ovog narkotika često dovodi do anksioznosti, povraćanja, zamagljenosti vida, panike.. Također, ketamin može ostaviti i dugoročne posljedice kao što su gubitak pamćenja, dezorijentisanost, povišena anksioznost, depresija, promjene raspoloženja.

Gram ketamina se na crnom tržištu može pronaći po cijeni od oko 40 KM.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.