open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Makedonija
Na sjednici Sobranja napadnut potpredsjednik Mišovski, razbili mu kompjuter i telefon
Sjednica Sobranja Sjeverne Makedonije prekinuta je jučer nakon što su dva zastupnika Levice napala potpredsjednika parlamenta Gorana Mišovskog, gađajući ga listovima sa izmjenama i dopunama Poslovnika, a zatim su razbili kompjuter i telefona ispred potpredsjednika.
21.11.2023. u 11:35
get url
text

Najprije je zastupnik Borislav Krmov, koji je imao proceduralne primjedbe, počeo da gađa potpredsjednika Mišovskog listovima pisanih amandmana, nakon čega je razbio kompjuter i telefon ispred njega, a potom mu se pridružio i zastupnik Dimitar Apasiev, lider stranke Levica.

Jedina dva zastupnika Levice u parlamentu podnijela su više od 2.000 amandmana na Poslovnik o radu Sobranja, odnosno, prema riječima predsjednika parlamenta Talata Džaferija, zastupnici pomenute stranke podnijeli su 2.461 amandman, od kojih je samo 12 u redu.

U Sobranju Sjeverne Makedonije u ponedjeljak je održana 131. sjednica na kojoj su se zastupnici izjasnili o amandmanima zastupnika na Poslovnik o radu Skupštine, ali je sjednica nekoliko puta prekidana zbog incidenata koje je izazvala Levica, koja ima samo dva zastupnika.

Apasiev je nastavio da vrijeđa prisutne zastupnike pozicije i opozicije, izjavljujući da u Sobranju Sjeverne Makedonije nema parlamentarne demokratije.

Incident u kojem su zastupnici Levice napali potpredsjednika Mišovskog, dogodio se nakon što 87 zastupnika prisutnih na sjednici nije prihvatilo njihov zahtjev da se predloženi zapisnik povuče iz rasprave.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.