open-navfaktor-logo
search
"Mural mora pasti"
Napeto u Beogradu: Protesti građana zbog murala Ratka Mladića i privođenja aktivistice Aide Ćorović
Grupa građana i aktivista okupili su se večeras ispered Doma sindikata u Beogradu kako bi pružili podršku aktivistici za ljudska prava Aidi Ćorović koja je privedena nakon što je jajima gađala mural ratnog zločinca Ratka Mladića.
09.11.2021. u 20:00
get url
text

"Mural mora pasti!", poruka je koju su nosili građani, javila je reporterka N1. Cilj demonstranata je da se upute ka muralu na Slaviji, dodala je.

 

Ćorović, koja je ranije danas privedena nakon što je bacila nekoliko jaja na mural ratnog zločinca Ratka Mladića na uglu Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu, puštena je iz policije.

Prije incidenta, Aida Ćorović je ušla u obližnji market i kupila paket jaja, a zatim prišla muralu i gađala ga. Ubrzo su nju i umjetnicu Jelenu Jaćimović okružili neuniformisani policajci koji "nisu čuvali mural, nego red i mir", kako je saopćeno iz MUP-a Srbije.

Podršku Aidi Ćorović ranije je izrazio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić. On je istakao kako se "u Vučićevoj Srbiji ne hapse oni koji prave murale ratnim zločincima i slave ih, već oni koji izražavaju opravdani bunt protiv toga".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.