open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Nisu za prekid trudnoće: Na protestu pozvali na donošenje zakona kako bi zaštitili nerođenu djecu
Učesnici protesta "Hod za život" u Zagrebu, danas su pozvali na donošenje novog zakona o prekidu trudnoće koji će još više zaštiti svu nerođenu djecu, tako i onu s dijagnozom teške bolesti, te ginekolozima osigurati pravo na priziv savjesti.
14.05.2022. u 16:32
get url
text

Na protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi koji su se kretali u koloni od Trga Republike Hrvatske preko Trga bana Jelačića do paviljona na Zrinjevcu.

Članica nacionalne koordinacije "Hoda za život" Andreja Duvančić izrazila je uvjerenje kako ta inicijativa pomiče Hrvatsku prema sve boljoj zakonskoj zaštiti života nerođene djece, pa i zahtjevom za donošenjem novog zakona jer je važeći star čak 45 godina.

- Želimo zakonski okvir koji gradi kulturu života i koji omogućuje dostupnost istinitih informacija o razvoju nerođenog djeteta i posljedicama pobačaja za dijete i za majku. Svaki život je vrijedan bez obzira je li dijete zdravo ili bolesno - kazala je Duvančić.

Organizatori skupa posebnu zahvalu uputili su ginekolozima koji koriste instrument priziva savjesti, a jedan od njih, ginekolog iz zagrebačke bolnice Sveti Duh Boris Ujević, obratio se okupljenima.

- Prizivom savjesti ne koristim se od jučer, nego od 1997. godine. To ne činim iz inata, iz lijenosti zbog bježanja od svoje odgovornosti kao što možemo čuti u nekim medijima. To je promišljena i odgovorna odluka koja se temelji na naučnim činjenicama - poručio je Ujević.

Građanima se obratila i majka četvero djece Tea Bekavac čijoj je kćeri tokom treće trudnoće dijagnosticiran Edwardsov sindrom s teškim srčanim greškama, koja je istaknula kako se uprkos tome nije odlučila na prekid trudnoće jer smatra da niko od roditelja nema pravo donositi odluku o tome je li nečiji život vrijedan življenja.

- Jedino što smo se pitali je kako ćemo to preživjeti. Moja kćer Rita živjela je dva mjeseca i 12 dana. Svaki dan koji je provela s nama za nas je bio dar i bili smo uz nju u njenim posljednjim trenucima - naglasila je Bekavac.

Na protestima "Hod za život" učestvovalo je i desetak slovenskih građana koji se također zauzimaju za zakonsku zaštitu života od začeća do prirodne smrti.

Ljubljanska pedagoginja Urša Cankar osvrnula se na aktualni slučaj hrvatske trudnice Mirele Čavajde, te na druge žene koje su otišle u Sloveniju izvršiti prekid trudnoće zbog priziva savjesti ginekologa u hrvatskim bolnicama.

- Nemojmo se pretvarati da je slučaj majke Mirele, koja želi pobaciti u Sloveniji, čin suosjećanja između dvije države. Nije suosjećanje oduzeti život hrvatskom djetetu u slovenskim bolnicama pod izgovorom etike - istaknula je Cankar.

Navodi i kako ne želi da Slovenija postane "zemlja abortivnog turizma", ističući da bi slovenski ljekari svoje znanje trebali koristi za liječenje bolesne djece, a ne za oduzimanje života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.