open-navfaktor-logo
search
Nastaviti politički proces
Njemačka pozvala Srbiju na deeskalaciju
Njemačka vlada pozvala je u nedjelju Srbiju da pridonese deeskalaciji stanja na granici s Kosovom te da smanji jedinice na tom području.
01.10.2023. u 15:13
get url
text

- Između Srbije i Kosova ne smije biti daljnje eskalacije. Važno je da Srbija neodgodivo smanji jedinice na granici - stoji u saopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Istovremeno se naglašava da je Berlin sa svojim partnerima u "intenzivnom kontaktu sa svim stranama".

- Politički proces hitno mora biti nastavljen - zaključuje se u saopćenju, aludirajući na pregovore Beograda i Prištine o budućnosti odnosa.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošle nedjelje kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru. Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

U petak je i izvjestitelj vladine Njemačke liberalno-demokratske stranke (FDP) za zapadni Balkan Thomas Hacker od Beograda zatražio brzo izvođenje odgovornih pred sud.

Istovremeno je predsjednik desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Timo Chrupalla boravio u Beogradu i podržao ideje srbijanskog političkog vodstva za vraćanjem Kosova u teritorijalni sastav Srbije.

- U razgovorima se rješenje po kojem bi regija Kosovo ostala unutar sastava Srbije pokazalo kao ostvarivo - rekao je Chrupalla.

AfD kojem je posljednjih mjeseci drastično porasla popularnost te se u ispitivanjima javnog mnijenja ustalio kao druga po redu najpopularnija stranka u zemlji, se oduvijek protivio priznavanju samostalnosti Kosova, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.