open-navfaktor-logo
search
Sandžak
Novi Pazar: Stigli udžbenici osigurani uz pomoć Turske za prvačiće koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku
Za đake prvake u sandžačkim općinama koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku Republika Turska je osigurala sredstva za 1.670 kompleta udžbenika koji su danas stigli u Glavni ured Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Novom Pazaru.
29.08.2020. u 16:31
get url
text

Za škole u Sandžaku iz Turske će uskoro stići i donacija u vidu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, najavljeno je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je, ističući da je ova donacija veoma značajna za implementaciju nastave na maternjem jeziku sandžačkih Bošnjaka, rekla da je realizovan još jedan uspješan projekat Bošnjačkog nacionalnog vijeća u saradnji sa Republikom Turskom. 

Ona je zahvalila narodu i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, kao i Turskoj agenciji za razvoj i saradnju (TIKA) koji su, kako je podvukla, pomogli da se prevaziđu problemi prilikom realizacije ove donacije. Curić je podsjetila da je TIKA sa Vijećem imala niz projekata među kojima i nabavka čitanke za treći razred osnovne škole.

- Nastavit ćemo sa projektima, a sve u sklopu unapređenja nastave na bosanskom jeziku. Prije svega, kvaliteta i uslova u kojima se izvodi ta nastava. U planu je da u sljedećem periodu obuhvatimo i nabavku tehničke opreme za sve nastavnike, posebno učitelje koji su u nastavi na bosanskom jeziku. Sa institucijama Bosne i Hercegovine radimo na nabavci lektira", rekla je Curić.

Dodala je i da će ove godine sve škole u Sandžaku biti osigurane dezinfekcionim i zaštitnim sredstvima kako bi što bezbjednije bila izvođena nastava u uslovima pandemije COVID-19.

- Bošnjačko nacionalno vijeće je u saradnji sa Vijećem za ekonomsku saradnju Turske i Srbije i Bayramom Akgulom dogovorilo donaciju, koja će stići svim školama. Radi se o dezinfekcionim sredstvima i maskama koje će đacima prvih dana u školi dobro doći - kazala je Curić. 

Iz BNV-a je najavljeno da će besplatni udžbenički kompleti za prvi razred osnovne škole tokom sljedeće sedmice biti podijeljeni školama u Sandžaku u kojima se nastava izvodi na bosanskom jeziku. 

- Projekat je dio dugogodišnjeg programa Bošnjačkog nacionalnog vijeća usmjerenog na poboljšanje i promovisanje nastave na maternjem jeziku Bošnjaka - istaknuto je iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.