open-navfaktor-logo
search
Podrška iz Vojvodine
Novosađanke poručile: Žene u BiH, uz vas smo!
Aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene oko protesta "Novi Sad protiv nasilja" danas su skupom na centralnom novosadskom Trgu slobode podržale žene Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi da se sistemski reši položaj žena koje su izložene partnerskom i svakom drugom obliku nasilja, a koje svoju kulminaciju ima u femicidu.  
21.08.2023. u 18:44
get url
text

S protesta su upućene poruke solidarnosti za ženama u BiH.

Žene u centru Novom Sada razvile su transparent "Žene Novog Sada uz žene BiH", dok je sa megafona puštani zavijajući zvuk sirene. Na trgu je poređano 24 para ženskih cipela koje simbolišu fatalne ishode u porodičnom i drugom motivisanom nasilju kome su žene bile izložene.

Aktivistkinje su navele da je povod za ovaj skup poslednji u nizu slučajeva svirepog nasilja nad ženama koji se desio protekle nedelje u Gradačcu kad je Nizamu Hećimović i još dvoje ljudi ubio njen bivši partner.

Rečeno je da je u regionu dramatičan porast broja ubistava žena i da tu krizu izaziva muško nasilje u čijem je korenu svakodnevna promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dječacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se promoviše iz samog vrha države i mediji.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.