open-navfaktor-logo
search
Osjeća se strah
Objavio SPC: Naoružana lica napustila manastir Banjska, situacija trenutno mirna
U manastiru Banjska, u općini Zvrečan, na sjeveru Kosova, trenutno je mirno, ali vlada neizvjesnost i zabrinutost monaha i vjernika, saopćila je Eparhija raško-prizrenska.
24.09.2023. u 20:03
get url
text

VEZANI TEKST - Kosovska policija: Ubijena tri napadača, jedan uhapšen

- Eparhija raško-prizrenska obavještava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije i EULEX-a ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira - navodi se iz ovog dijela Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Dodaje se da se u konaku manastira još nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece.

- Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati - naveli su.

U međuvremenu se medijima obratio i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla, koji je kazao da su u akciji u Banjskoj ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četverica koja su pružala podršku putem radio veze.

On se novinarima obratio sa sjevera Kosova navodeći da se akcija traganja za napadačima, koji su jutros ubili jednog kosovskog policajca i povrijedili troje, nastavlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.