open-navfaktor-logo
search
Skandal u komšiluku
Oboljelima od raka umjesto citostatika davali fiziološki rastvor, lijekovi prodavani na crnom tržištu
Policija i tužilaštvo u Sjevernoj Makedoniji preduzimaju intenzivne radnje radi utvrđivanja navoda o eventualnom počinjenom krivičnom djelu u vezi s liječenjem pacijenata i radom Klinike za onkologiju, odnosno preprodajom citostatika na crnom tržištu Kosova.
04.09.2023. u 22:51
get url
text

Prema javno dostupnim infromacijama, koje su šokirale makedonsku javnost, sumnja se na zloupotrebu terapije koja je davana onkološkim pacijentima. Skopski mediji pišu da je očigledno zdravstveni sistem zakazao i to kada je riječ o oboljelima od najteže bolesti.

Zakazala je, kažu, kontrola ulaza i izlaza citostatika u bolnički sistem, pa je najtežim onkološkim bolesnicima davana infuzija umjesto citostatika, a lijekovi za rak po značajno višim cijenama preprodavani su na crnom tržištu prije svega na Kosovu.

Tužilaštvo je otvorilo predistražni postupak poslije skoro četiri mjeseca nakon što je skopski sedmičnik "Fokus" u maju ove godine objavio da je imunoterapija citostaticima, od kojih zavisi život oboljelih od raka, stalno odlagana i da su u više navrata zaposleni na Klinici za onkologoiju uhvaćeni u krađi i preprodaji skupe terapije namijenjene onkološkim pacijentima. Sedmičnik je tada objelodanio i da su dugovi Klinike za onkologiju u posljednje tri godine dostigli čak 20 miliona eura zbog dijeljenja terapije bez prethodnog plana i kupovine lijekova na revers.

Ispred zgrade Vlade u Skoplju održan je protest građana nakon što je objavljeno da su pacijenti na Klinici za onkologiju umjesto lijekova dobijali fiziološki rastvor, dok su citostatici završili na crnom tržištu Kosova.

Demonstranti su uzviikivali: "Ubice", "lopovi", "ostavke", i zatražili da ovaj slučaj ne ostane nekažnjen.

Na protestima su se vidjeli i transparenti "Ubijaš za profit", "Koliko vrijedi ljudski život", "Onkologija = profit"...

Protest je nastavljen šetnjom do zgrade tužilaštva i Ministarstva zdravlja.

Ovim povodom danas su se oglasili predsjednik i premijer Stevo Pendarovski i Dimitrij Kovačevski porukom da je došlo krajnje vrijeme da se prekine sa praksom nekažnjivosti.

Pendarovski poziva na brzo i efikasno okončanje istražnih i sudsko-tužilačkih postupaka bez selektivnosti, kao i odgovarajuće kazne za sve one za koje se dokaže da su počinili teška djela protiv zdravlja ljudi. Napominje i da u potpunosti razumije gnijev građana.

- U cilju potpunog rasvjetljavanja ove ogromne afere, pozdravljam dosadašnje radnje javnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova. Istovremeno, pozivam na brzo i efikasno okončanje istrage i sudsko-tužilačkog postupka bez selektivnosti i odgovarajućeg kažnjavanja svih za koje se dokaže da su počinili teška djela protiv zdravlja ljudi - naveo je, između ostalog, Pendarovski.

Premijer Dimitar Kovačevski ponovio da niko neće biti pošteđen u ovoj istrazi i da će oni koji su umiješani u kriminal odgovarati. Upozorio je da neće biti dozvoljeni politički pritisci bez obzira na to da lii dolaze iz vlasti ili opozicije.

- Onaj ko je pogriješio morat će da odgovara - rekao je Kovačevski.

Na osnovu do sada objavljenih informacija, konstatuju skopski mediji, kriminal na Klinici za onkologiju nije bio moguć bez angažovanja najviših predstavnika vlasti.

Podsjećaju da je u proteklih pet godina, koliko je trajala ova kriminalna aktivnost na Klinici za onkologiju, promijenjena tri ministra zdravlja i to: Venko Filipče, Bekim Sali i sadašnji Fatmir Majiti.

Mediji navode da oni ne samo da nisu regulisali proizvodnju citostatika, već su imenovanjem Nehata Nuhija iz DUI za organizacionog direktora klinike pomogli kriminalnom lancu.

U javnosti se pojavila i informacija da su Nuhijevi štabovi od svojih rođaka napravili spisak lažnih oboljelih od raka i tako obezbijedili dodatnu količinu citostatika za crno tržište.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.