open-navfaktor-logo
search
Planinski vodič
Oborio svjetski rekord: Nepalac Kami Rita se 30. put popeo na vrh Everesta
AUTOR: Faktor/CBS News
23.05.2024. u 10:27
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - National Geographic
Nepalski planinar, šerpa Kami Rita popeo se u srijedu po 30. put na vrh Everesta, srušivši vlastiti rekord u usponu na najvišu planinu svijeta, objavio je organizator njegove ekspedicije.
Planinski vodič više od 20 godina, šerpa Kami Rita prvi se put popeo na vrh Everesta, na visinu od 8.849 metara, 1994. godine. Tada je to bila komercijalna ekspedicija. Od tada se gotovo svake godine penje na najvišu planinu svijeta, vodeći klijente.
Godine 2023. dvaput se popeo na vrh Everesta, svaki put postigavši ​​novi rekord nakon što ga je dostigao drugi vodič, Pasang Dawa. Sam Kami Rita izjavio je da je samo "radio" i da nije imao za cilj postavljati rekorde. Nepalac u svojoj zbirci ima još nekoliko vrhova viših od 8.000 metara, uključujući K2 u Pakistanu, drugu najvišu planinu na svijetu.
Nepal je ove godine izdao 419 dozvola za uspon na Everest u proljetnoj sezoni penjanja, koja traje od aprila do početka juna. Većina penjača se popne s nepalskim vodičem. Očekuje se da će se više od 800 ljudi uhvatiti ukoštac s Everestom tokom sezone.
Osam od deset najviših planina na planeti nalazi se u Nepalu, koji svakog proljeća, kada su povoljniji uslovi, ugosti stotine avanturista. Godine 2023. više od 600 penjača dostiglo je vrh Everesta, pri čemu je zabilježen rekordan broj od 18 smrtnih slučajeva.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.