open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Od ponedjeljka u Srbiji ponovno djelimično popuštanje mjera
U Srbiji od ponedjeljka, 22. marta, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti i tržni centri, dok će ostali objekti prodaje hrane, uslužnih djelatnosti i ustanove kulture moći ponovo da rade.
21.03.2021. u 20:39
get url
text

Od sutra, zbog opasnosti širenja koronavirusa, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti - kafići, restorani, noćni klubovi i barovi kao i tržni centri, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (kina, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 sat, svi ostali objekti do 20 sati.

Svi objekti koji budu otvoreni moraju osigurati poštovanje mjere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posjetiocu.

Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gdje mora biti obezbijeđeno 16 kvadratnih metara po osobi. Ovo znači da ukoliko prodavnica ili naprimjer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše deset osoba. Isto pravilo se primjenjuje na teretane - unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne smije boraviti više od deset osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Vlada Srbije napomenula je da će od sutra ujutru biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja upravo ove mjere - poštovanja dozvoljenog prostora po osobi unutar objekta, kao i postojanja Covid-redara u datom objektu.

Bitna napomena je da je ugostiteljskim objektima dozvoljena šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela s prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vakcinacija protiv koronavirusa odvijat će se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu i u narednim danima.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, u Srbiji je od 17. marta do sutra u šest sati ujutru zatvoreno sve, osim prehrambenim prodavnica, apoteka i benzinskih pumpi za prodaju goriva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.