open-navfaktor-logo
search
Zvanični stav Srbije
Oglasili se portparoli bračnog para Milošević: "Muslimani u BiH sad imaju većinu, a kad ti sruše trgovinski centar..."
Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, ocijenio je da je u Bosni i Hercegovini na "djelu tiha revizija Dejtonskog sporazuma kojom se želi ukidanje ravnopravnosti". Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, je također komentirao situaciju u BiH te rekao da je RS nastala "da bi sačuvala Srbe od jasenovačkog genocida".
18.02.2020. u 12:28
get url
text

Nekadašnji blizak saradnik balkanskog kasapina Slobodana Miloševića i bivši portparol, a sadašnji predsjednik Miloševićeve Socijalističke partije Srbije, u intervjuu za srbijansku televiziju Prva je izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika "Goodbye, BiH. Welcome RSexit" nazvao "političkom borbom".

Za Dačića, kao i za njegovog političkog oca Miloševića, u BiH je jednostavno previše muslimana. Osim što Bošnjake svodi isključivo na vjersku skupinu, samim tim što su muslimani, za Dačića su i teroristi. Šovinističke i fašističke poruke nisu strane Ivici Dačiću. Takve izjave davao je i ranije. Osim što je ministar vanjskih poslova Srbije, Dačić je očito i portparol zvanične srbijanske politike spram susjeda. Tu funkciju često dijeli sa kolegom iz Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom, također bivšim glasnogovornikom bračnog para Milošević-Marković. Naime, on je bio istaknuti član Jugoslovenske levice (JUL) i potparol te stranke kojom je upravljala Mirjana Marković.

-Nije to prazna priča nego je jasna poruka: "Ako nastavite sa takvom politikom ugrožavanja ravnopravnosti srpskog naroda, imat ćete probleme" - rekao je Dačić, komentirajući Dodikovu izjavu datu jučer u Narodnoj skupštini RS-a.

On je naveo da Srbija neće dozvoliti ukidanje Republike Srpske i da je takvo nešto nemoguće.

-Stranka demokratske akcije (SDA) formirana je na politici Alije Izetbegovića, koju je on definisao prije više od 40 godina, i u kojoj se kaže da se Islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu. Sada imaju većinu… To sve nekome može da bude banalno, ali nemojte poslije, kada ti sruše neki trgovinski centar, da ispadne da smo bili u pravu. Bin Laden je imao bosanski pasoš - rekao je on.

Govoreći o ulozi Ustavnog suda u BiH po Dejtonskom sporazumu, Dačić je rekao da je "Bosna napravljena po američkim modelu u kojem su zajedničke funkcije samo ono što se dogovore entiteti, a pitanja zemljišta i šuma to nisu".

-I sada imamo situaciju u kojoj sudija iz Sjeverne Makedonije glasa da li će Republika Srpska ili Hrvati u Bosni da budu ravnopravni. A oni imaju Ohridski sporazum kojem oni Albancima garantuju sva prava iako ih ima manje nego Srba u BiH - zaključio je Dačić.

Aleksandar Vulin iz mlađih dana

Vulin je gostujući na Pinku, u vlasništvu Željka Mitrovića, nekadašnjeg miljenika Mire Marković i zastupnika JUL-a, rekao "da se ide na potpuno razvlašćivanje Republike Srpske i kršenje Dejtonskog sporazuma".

- Na to da Republika Srpska postane "prazna ljuštura" koja ništa ne garantuje svojim građanima. Republika Srpska je nastala voljom srpskog naroda, 9. januara, voljom srpskog naroda osnovana je da bi sačuvala Srbe od jasenovačkog genocida. Da im se to više nikad ne ponovi. Svako smanjivanje, umanjivanje, pražnjenje kapaciteta Republike Srpske je ozbiljna opasnost za fizički opstanak srpskog naroda. Ne politički, već fizički opstanak - rekao je Vulin.

 Vulin na Miloševićevom grobu

Naglasio je da je prvo "donesena odluka da Republika Srpska nema pravo na svoj datum i da nema pravo na svoj praznik".

- Sad ste donijeli drugu odluku po kojoj kažete "poljoprivredno zemljište pripada BiH". Sljedeća odluka koja se priprema je da sve šume i sve vode pripadaju BiH - dodao je.

Kako kaže, u Republici Srpskoj nema rudnika zlata, ali su tu "hidroenergetski potencijal, Drina, šuma, što su sve stvari koje su prednost Republike Srpske".

- Sad ćete i to da im uzmete? Pa kako mislite da Republika Srpska ćuti i posmatra sve to. Oni se stalno pozivaju na vladavinu prava. Prije svega, taj Ustavni sud je morao poslije pet godina da bude zamijenjen novim. Ali ako i tu činjenicu zanemarimo, da li se neko sjeća da je Ustavni sud donio odluku o Mostaru po kojoj moraju da se sprovedu izbori? Do dana današnjeg se to nije sprovelo. To nema veze, to nije važno - rekao je Vulin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.