open-navfaktor-logo
search
U zasjedi Hamasa
Osam izraelskih vojnika poginulo u borbama na jugu Gaze
AUTOR: Anadolija
15.06.2024. u 19:12
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Osam izraelskih vojnika poginulo je u borbama na jugu Pojasa Gaze, saopćila je u subotu izraelska vojska.
Izraelska vojska je navela da je u borbama na jugu Pojasa Gaze poginulo osam vojnika, od kojih je jedan bio kapetan Wasim Mahmoud, zamjenik komandira čete u bataljonu 601.
Prema podacima izraelske vojske, broj poginulih vojnika od početka rata 7. oktobra porastao je na 658, uključujući 306 u kopnenim borbama koje su počele 27. oktobra.
Podaci govore i da je od početka rata ranjeno 3.835 oficira i vojnika, od čega 1.936 u kopnenim borbama.
Izraelska vojska nije dala detalje o lokaciji pogibije vojnika u južnom Pojasu Gaze, ali ranije u subotu Hamasovo oružano krilo Al-Qassam saopćilo je da su "u zoru Dana Arafeta naši borci izveli složenu zasjedu protiv neprijateljska vozila u saudijskoj četvrti u Tal al-Sultanu, zapadno od Rafaha."
Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Skoro 37.300 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, podaci su Ministarstva zdravlja u Gazi.
Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.