open-navfaktor-logo
search
Kosovska predsjednica
Osmani: Negiranje genocida neće utrti put miru, pružena prilika budućim generacijama da uče iz lekcija iz Srebrenice
Glasovi onih koji su kao djeca trpjeli ove strahote podsjećaju nas da okončanje poricanja genocida nije samo politička i pravna obaveza, već kolektivna moralna dužnost, rekla je Osmani
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 20:55
get url
text
Vjosa Osmani
Vjosa Osmani
Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice, izjavila je predsjednica Kosova Vjosa Osmani, prenosi Anadolija.
Osmani je navela da je priznanje genocida ključni korak ka pomirenju i borbi protiv poricanja genocida. Ona je na mreži X napisala da je priznanje neophodno za ozdravljenje i trajni mir, "pružajući utjehu majkama Srebrenice i svim preživjelim članovima porodice, osiguravajući da njihovi najmiliji nikada neće biti zaboravljeni".
- Pamtit ćemo 11. jula i svakoga dana! Današnjim uspostavljanjem Međunarodnog dana razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, svijet pruža budućim generacijama priliku da uče iz lekcija iz Srebrenice - napisala je Osmani.
Predsjednica Osmani je onima koji su neumorno radili protiv današnje Rezolucije poručila da negiranje genocida nikada neće utrti put miru.
- Glasovi onih koji su kao djeca trpjeli ove strahote podsjećaju nas da okončanje poricanja genocida nije samo politička i pravna obaveza, već kolektivna moralna dužnost. Moramo stajati ujedinjeni u borbi za istinu i pravdu. Neka nas vodi oštri podsjetnik u riječima nevinog djeteta koje pita majku: "Majko, vojnici ubijaju djecu malim mjecima, zar ne? - napisala je kosovska predsjednica.
Reagovala je i šefica kosovske diplomatije Donika Gervalla, koja je kazala da je usvajanje Rezolucija Ujedinjenih nacija o Srebrenici "snažan signal protiv poricanja genocida od strane srpskih nacionalista i za istinu i pravdu za žrtve".
- Vučić, Dačić, Vulin i drugi umiješani u genocid Srbije u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu moraju da se suoče sa pravdom - napisala je Gervalla na mreži X.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.