open-navfaktor-logo
search
Najavljuje Politico.eu
Ostaje li treći Dodikov omiljeni Mađar bez važne fotelje u Evropskoj uniji?
AUTOR: Faktor/Politico.eu
30.05.2024. u 11:36
get url
text
Milorad Dodik i Oliver Varhelyi
Milorad Dodik i Oliver Varhelyi
Mađarska može da se oprosti od visokog posla u Briselu, naslov je teksta koje donosi Politico.eu.
Kako se navodi u tekstu, troje dilpomata kazalo je za ovaj medij kako je Evropskoj uniji dosta  stalnog opstrukcionizma mađarskog premijera Viktora Orbana prema Ukrajini.
Navodi se kako će EU kazniti Orbana tako što će njegovoj zemlji dati slab portfelj u sljedećoj Evropskoj komisiji.
Mađarska želi zadržati sektor proširenja, koji ima značajan utjecaj zbog pregovora EU-a o pridruživanju Ukrajine bloku, ali nacionalne vlade članica EU-a po svemu sudeći ne žele da sadašnji komesar Budimpešte Oliver Varhelyi (ili bilo koji drugi Mađar) nastavi u tako velikoj ulozi, tvrde diplomate. 
Varhelyi je tokom svog dosadašnjeg manadata u više navrata otvoreno stao na stranu Srbije, ali i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Posljednji u nizu njegovih ispada bio je javno izrečeni stav kojim se "protivio usvajanju Rezolucije o genocidu Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, tvrdeći da se njome pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu".
Ukoliko se obistine najave o uskraćivanju novog mandata Varhelyiju, bit će to svojevrstan udarac i čelniku RS-a Miloradu Dodiku koji bi tako ostao bez otvorene podrške svog trećeg omiljenog Mađara iz važne pozicije u EU. 
Naravno, nedodirljivi su Orban i ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, koji su osnovni razlog zašto EU oštrije ne nastupa prema Dodiku i njegovoj secesionističkoj politici. Mađarska bi u slučaju glasanja u Briselu protiv Dodika sigurno bila protiv i uložila bi veto, kao što je nedavno bila jedina članica EU-a koja je u UN-u glasala protiv Rezolucije o Srebrenici. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.