open-navfaktor-logo
search
Više od 38.000 kandidata
Otvorena biračka mjesta za lokalne izbore u Hrvatskoj
U 7 sati u nedjelju ujutru otvoreno je više od 6.000 izbornih mjesta za prvi krug lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj na kojima se kandidiralo više od 38.000 kandidata i na kojima pravo glasa ima 3,66 miliona birača. Birališta će biti otvorena do 19 sati.
16.05.2021. u 08:28
get url
text

Na spisku birača za lokalne izbore upisano je 3.660.165 birača koji će glasati na 6.572 izborna mjesta.

Čelnici lokalne izvršne vlasti moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali ako žele biti izabrani u prvom krugu. Ako nijedan od kandidata ne pređe 50 posto, za dvije sedmice, 30. maja, održat će se drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Biračko pravo na lokalnim izborima imaju svi punoljetni hrvatski državljani koji su dužni glasati u mjestu prebivališta, tako da nema otvorenih birališta u inozemstvu. S obzirom na epidemiološke mjere, svi hrvatski državljani s pravom glasa mogu ući u Hrvatsku bez obzira iz koje države dolaze, bez potrebe za predočenjem bilo kakve potvrde, ali imaju pravo boravka u Hrvatskoj do 12 sati.

Na lokalnim izborima bira se vodstvo za 576 jedinica lokalne samouprave koje imaju svoja općinska vijeća, načelnike, gradonačelnike, župana i županijske skupštine.

Na listama za županijske skupštine, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status županije, prijavljeno je 7.104 kandidata, a na listama za gradska i općinska vijeća 28.867. Kandidata za župane i njihove zamjenike je 225, a u taj su broj uključeni i kandidati za zagrebačkog gradonačelnika i njegove zamjenike. Za općinske načelnike i gradonačelnike kandidirala se 1.901 osoba, uključujući i zamjenike.

U gradovima Split i Rijeka za gradonačelnika se natječe po 11 kandidata, u Osijeku je sedam, a u Zagrebu deset kandidata. Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a završava u nedjelju u 19 sati, zatvaranjem biračkih mjesta. Posebni uvjeti vrijedit će za izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji koja je pogođena potresom, gdje će izbori biti mjestimice organizirani u ukupno 25 šatora. Osobe koje su samoizolaciji posjećivat će u kućama članovi biračkih odbora, a oni koji imaju COVID-19 moći će glasati uz pomoć druge osobe.

Rezultate će Državno izborna komisija na izborni dan puštati od 21 sat, a stanje će se osvježavati svakih 15 minuta. Podaci o izlaznosti birača bit će objavljeni u 12 i 17 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.