open-navfaktor-logo
search
Slovenski predsjednik
Pahor nakon nemira u Ljubljani poziva na smirivanje i dijalog
Slovenski predsjednik Borut Pahor reagirao je u četvrtak na sinoćnje nemire u Ljubljani, kad je nakon mirnih protesta protiv zaoštravanja protuepidemijskih mjera došlo do nereda, te je pozvao na smirivanje i dijalog.
16.09.2021. u 19:40
get url
text

- Dijalog i protesti da, nasilje ne, u  tome moramo biti sasvim jedinstveni jer nasilje ugrožava sve. Različita stajališta koja postoje možemo slobodno izraziti samo na doličan i miran način - navedeno je u predsjednikovoj izjavi.

Neredi do kojih je sinoć došlo u Ljubljani, nakon protesta protivnika obveznih covid potvrda i testiranja za nevakcinisane, po Pahorovim riječima ne smiju naići na ravnodušnost, a kamoli odobravanje, prenosi Hina. 

- Znamo da o protuepidemijskim mjerama postoje različita mišljenja koje vlada koliko je moguće nastoji uvažiti u okviru usmjerenja koje joj daju stručnjaci - naveo je slovenski predsjednik.

Policija je u saopćenju o neredima navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam hiljada ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.

Policija je u četvrtak objavila da je tokom sinoćnjih nereda u centru Ljubljane, pred zgradom parlamenta koju je štitila od nasilnih demonstranata, privela devet osoba, od čega ih je sedam osumnjičeno za krivična djela, a dvojica prekršajno, za remećenje javnog reda i mira. Osim toga nastavlja se istraga oko još nekoliko desetaka zabilježenih kaznenih djela i prekršaja.

Glavni direktor policije Anton Olaj kazao je na konferenciji za novinare da se istraga koncentrira na one koji su odgovorni za skup koji je bio dobro "organiziran", iako neprijavljen, i one koji su pozivali na nasilno ponašanje.

- Svi oni koji pozivaju i organiziraju takve skupove moraju biti svjesni da će morati snositi odgovornost - kazao je Olaj.

Lideri političkih stranaka danas većinom pozivaju na smirivanje i odbacuju nasilje, ali su sinoćnji neredi opet pojačali politički konflikt i napetosti između vladajućih i opozicionih stranaka.

Premijer Janša i njegovi pristalice prst krivice upiru na lijeve  "ekstremne" stranke tvrdeći da one potiču proteste i nemire protiv desne vlade s političkim motivom da je sruše. Iz lijevog tabora plasiraju se razmišljanja kako iza najnasilnijih demonstranata, zbog kojih je policija morala intervenirati suzavcem i vodenim topom, stoje "infiltrirani" napadači koje bi trebalo otkriti, te sugeriraju da se radilo o "provokaciji" kako bi se u javnosti prokazao legitiman protest protiv vlade i njenog upravljanja epidemijom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.