open-navfaktor-logo
search
Bledski forum
Pahor: Pozivam EU da BiH dobije kandidatski status do kraja godine
Borut Pahor, predsjednik Slovenije, na današnjem otvorenju 17. izdanja Bledskog strateškog foruma (BSF) pozvao je Ursulu von der Layen, predsjednicu Evropske komisije, da Bosni i Hercegovini daju kandidatski status za ulazak u Evropsku uniju bez ikakvih dodatnih uvjeta do kraja ove godine.
29.08.2022. u 15:19
get url
text

Pahor je, prije svega, upozorio na opasnost nove blokovske podjele u Evropi i svijetu, kao posljedice napada Rusije na Ukrajinu. Pahor je i ranije pozivao na ubrzanje eurointegracija Bosne i Hercegovine, a Bledski strateški forum i prisustvo Von der Layen iskoristio je da se još jednom vrati ovoj, za njega, veoma važnoj temi.

- Zapadni Balkan bi mogao biti naredno pitanje mira i sigurnosti u Evropi - upozorio je Pahor te dodao:

- U tom kontekstu Bosna i Hercegovina ima ključnu važnost. Slovenija radi sve što je u njenoj moći da uvjeri EU i Zapad da ubrza put BiH ka EU i ako je moguće prema NATO-u. Ukoliko konflikt u BiH eskalira to može imati posljedice na sigurnost za državu, za regiju i za Evropu. Sada je vrijeme da razumijemo i riješimo ovaj problem. Stoga, moja draga prijateljice Von der Layen, želim da vam prenesem da Slovenija predlaže da BiH dobije kandidatski status ove godine, ako je moguće bez ikakvih uvjeta.

Na otvaranju Bledskog strateškog foruma prisutnima se obratila i Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova Slovenije, koja je istakla važnost jedinstva i solidarnosti unutar Evropske unije. Prema njenim riječima, oni se ne mogu graditi na najmanjem zajedničkom nazivniku, već moraju biti zasnovani na zajedničkim evropskim vrijednostima.

- Nova realnost diktirala je glavne teme ovogodišnjeg foruma. To su strateški izazovi koje je donio rat u Ukrajini - rekla je Fajon te istakla da "ne želimo novu željeznu zavjesu u Evropi, ali nažalost ne možemo učiniti mnogo da to spriječimo".

Bledski strateški forum (BSF) održava se pod nazivom "Vladavina moći ili moć prava", a posebno će ga obilježiti razgovori o krizi multilateralnog poretka i posljedicama ruskog napada na Ukrajinu.

Prvog dana BSF-a održat će se diskusija lidera i debata pod nazivom "Kako mnogo Evrope u Evropi?" u kojoj će između ostalih učestvovati i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, a voditeljica rasprave biće ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Očekuje se da će se na marginama BSF-a održati brojni bilateralni sastanci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.