open-navfaktor-logo
search
Kamp Zlatibor
"Patriotska okupljanja": Vukelić djecu veterana iz Srbije odveo u ruske kampove za vojnu obuku
A na slikama koje objavljuju su djeca. Dječaci i djevojčice, u vojnim uniformama, sa vazdušnim puškama u rukama, pužu po zemlji kao pravi vojnici
09.10.2019. u 07:51
get url
text

Kamp "Zlatibor 2018" zatvoren je prošle godine 17. augusta po nalogu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića "zbog moguće zloupotrebe djece i uznemirenja javnosti". Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kamp je nazvao "paravojnim“.

Godinu dana kasnije, na istom mjestu, video snimci prikazuju mladiće i djevojke, dijelom u vojnoj uniformi, kako izvode vježbe u prirodi. Na jednom od snimaka čuje se jedan od instruktora kako govori na ruskom jeziku.

Voditelj kampa na Zlatiboru je Željko Vukelić, ratni komandant voda u 21. diverzantskom odredu Kordunskog korpusa tzv. Vojske republike srpske krajine, danas predsjednik ratnih veterana Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Hvalio se da su srpska djeca na natjecanjima u Rusiji ostvarila najbolje rezultate u pucanju iz snajpera. Nisu primali samo dječake nego i djevojčice, maloljetne kao i punoljetne.

-Kriva je percepcija da se pripremamo za rat. A opet, s druge strane, ne možemo reći ni da, ni ne. U tom kontekstu moramo biti spremni- poručio je Vukelić.

Mjesec i po kasnije, krajem septembra ove godine, Vukelić je na vojne sportske igre, ili kako ih predstavljaju "međunarodna vojno-patriotska okupljanja", odveo djecu iz Srbije u Rusiju.

U maju ove godine, klubovi koji učestvuju u ovim "igrama“, ali i oni koji su aktivno povezani sa njima, registrovali su se pod zajedničkim imenom Glava- Građanin Rusije- Branitelj otadžbine. Timovi, kako prenose ruski mediji, ne dolaze samo iz Rusije.

-Redovno dolaze Srbi koji dovode svoje učenike iz Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije. Postoje sudionici iz LPR-a, DPR-a. Naša jesenska okupljanja nose ime slavnog vojskovođe i jednog od osnivača naše države, svetog plemićkog kneza Dmitrij Donskya. Mjesto održavanja igara je Kashira. I evo dolazi dugo očekivani dan 28. septembar. Među 250 učesnika, 14 ekipa je iz regije Moskva, Rjazan, Yaroslavl. Došli su i gosti iz Republike Srbije. Komandant kampa Igor Bespozhodnov prisjeća se vojničke discipline i reda. Tu je i predsjednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije Željko Vukelić, koji čestita početak sljedećeg kampa za obuku i poziva sve na ljeto na njegov Zlatibor- pišu ruski mediji.

A na slikama koje objavljuju su djeca. Dječaci i djevojčice, u vojnim uniformama, sa vazdušnim puškama u rukama, pužu po zemlji kao pravi vojnici. 

Na Facebook stranici Ratni veterani Udruženje učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše YU, Vukelić je podijelio link teksta u kojem se opisuje boravak djece u ruskom kampu. 

Kampovi za vojnu obuku djece koji se organiziraju u Rusiji nisu novost. Njih je odobrila Ruska vlada u okviru državnog programa “Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 – 2020 godine”. Kampove između ostalih organizira i E.N.O.T. CORP.

E.N.O.T. CORP je grupa ruskih boraca koji su učestvovali u ratu u Donbasu od samog početka. Osim što su učestvovali u borbama, aktivno su se uključivali u pljačke, a potom su prodavali stvari koje su uzimali od ubijenih ukrajinskih vojnika.

Od 2015. godine ova ultra-desničarska paravojna zajednica započela je legalizaciju u Rusiji. Prije dvije godine dobili su status javne organizacije i potpunu podršku države. Bliski prijatelji su sa neonacistom Aleksejom Milčakovom, koji je ostao zapamćen po svojoj okrutnosti.

Glavni instruktor E.N.O.T. CORP. je bivši ruski borac Roman Telenkevič, koji vodi Udruženje dobrovoljaca Donbas. Zadaća Udruženja je ujedinjavanje i pomaganje Rusa koji su se borili na strani separatista.

-Prava svrha organizovanja ovih kampova ogleda se upravo u činjenici ko je glavni instruktor. U ovim kampovima vojnu obuku prolaze djeca veterana iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Pridnjestrovlja, Bjelorusije, Južne Osetije, u prijevodu zemalja koje su već žarišta ili se želi pretvoriti ih u nova žarišta, objavljivali su ukrajinski mediji.

Djeca uzrasta od 14 do 18 godina prolaze pravi vojnički dril: individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag vježbe gađanja, snajperska obuka,  sigurnost u zoni borbenih dejstava,  komunikacije, rukovanje oružjem (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, bacanje noževa, kao i  borilačke vještine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.