open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Plenković o Milanovićevom obraćanju: Pitao sam se je li izbio rat ili neka nova epidemija
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da su u jučerašnjem obraćanju predsjednika RH Zorana Milanovića umjesto izvinenja slušali lažne teze o kršenju Ustava i stranačkoj kontroli nad Vojnom sigurnosno-obavještajnom agencijom (VSOA).
07.07.2023. u 12:51
get url
text

Milanovića je pozvao da ozbiljno razmotri prijedlog koji su mu uputili.

- Ako ima problem s predloženim kandidatom, volio bih to čuti, koji je problem? Ima li nešto što zna o kandidatu, a mi ne znamo? Neka kaže. Pet mjeseci smo ga čekali da se očituje o kandidatu, on se očitovao nije - kazao je.

Plenković je ustvrdio da se komunikacija između institucija predsjednika i premijera može obavljati neposredno, ali pod uvjetom da je ona kulturna, normalna i suradljiva, no od Milanovića nije stiglo izvinjenje nego iznošenje niza lažnih teza.

- Saradnja da, međutim pristajanje na dijalog kao da ničeg ovog nema, ne dolazi u obzir. Komunikacija između institucija može se obavljati neposredno, ali preduvjet je da ona se ona odvija kulturno, normalno i suradljivo - izjavio je hrvatski premijer. 

Plenković je time odgovorio na jučerašnje obraćanje predsjednika Hrvatske u kojem je prozvao HDZ da nastoji vratiti VSOA-u pod stranačku kontrolu.

Plenković je uputio kritiku prema načinu Milanovićevog obraćanja, putem direktnog televizijskog prijenosa, navodeći da je krajnje neuobičajena te da je "na taj način izbjegavao rizik od dolaska novinara i postavljanja pitanja."

- Pitao sam se da li je izbio rat, neka nova epidemija, da li se dogodio neki veliki potres, poplava ili nesreća u Hrvatskoj, a da mi u Vladi nismo čuli - kazao je predsjednik hrvatske Vlade, koji i dalje insistira na izvinjenju Milanovića zbog svega što je rekao na račun Vlade, članova Vlade, HDZ-a i njega lično.

- Umjesto izvinjenja slušali smo lažne teze o kršenju Ustava i cilju HDZ-a da zarobi hrvatske institucije, lažne teze o stranačkoj kontroli nad VSOA-om, a nakon toga smo čuli i prijetnju upućenu oficirima Hrvatske vojske - rekao je, prenosi Hina.

Milanovićeva upozorenja vojnim oficirima da će "poduzeti sve zakonske ovlasti" ako prihvate da ih Vlada RH predloži za čelne pozicije, ocijenio je neprihvatljivima i neprimjerenima komunikaciji između dviju pozicija s najvećim demokratskim legitimitetom. 

VEZANI TEKST - Milanović: Plenković priprema udar, HDZ želi kontrolu nad Vojno sigurnosnom-obavještajnom agencijom

Milanović je u četvrtak u obraćanju u direktnom televizijskom prijenosu rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokratiju Andrej Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke.

Milanović je u četvrtak pozvao hrvatskog premijera da hitno održe sastanak kako bi usaglasili kandidata za novog direktora VSOA-e s obzirom na to da 10. jula istječe mandat direktoru u ostavci Ivici Kinderu.

Plenković je istog dana odgovorio da sastanka oko kandidata za novog direktora Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) na koji ga je pozvao Milanović neće biti dok se Milanović ne izvini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.