open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Plenković proglasio pobjedu na izborima: Hitno formirati vladu i sabor
AUTOR: Anadolija/Fena
18.04.2024. u 07:58
get url
text
FOTO: AA
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je treći put pobijedila na parlamentarnim izborima, rekao je sinoć Andrej Plenković, aktuelni premijer Republike Hrvatske i kandidat na istu funkciju iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na parlamentarnim izborima koji su održani u srijedu.
- Ono što je bitno jeste da je Hrvatska demokratska zajednica treći put zaredom ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima. Još važnije je da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu. Čestitam jednakopravno svim drugim političkim strankama koje su poražene na ovim izborima od HDZ-a - poručio je sinoć Plenković.
Istakao je da će HDZ nastaviti svoju politiku.
- Mi ćemo nastaviti našu politiku koja je u proteklih osam godina zaštitila hrvatske građane od kriza, očuvala hrvatsku privredu, omogućila ostvarivanje niza strateških ciljeva bilo na unutrašnjem ili međunarodnom planu. Ovi izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima.
Prvo što je to bilo treći put zaredom da tražimo obnavljanje povjerenja hrvatskog naroda, što u ovako zahtjevnim okolnostima samo po sebi predstavlja jednu složenu zadaću. Drugo što smo ovu kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava od Milanovića i svih onih koji su ga podupirali.
Ono što zabrinjava je da i večeras, nakon što smo ih treći put porazili na parlamentarnim izborima, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa koja bi nas valjda trebala spasiti od Schengena, eura, Rafalea, Pelješkog mosta, LNG-a ili niza drugih postignuća koje smo realizirali u proteklo vrijeme ili pak naših zajedničkih planova s koalicijskim partnerima da razvijamo Hrvatsku do kraja ovoga desetljeća - kazao je sinoć Plenković.
Ponovio je da je ovim izborima pobijedila Hrvatska demokratska zajednica sa partnerima.
- Mi ćemo naravno voditi računa o interesima hrvatske države, privredi. Zasigurno ima jedan ključan interes, a to je ponovo garancija čvrste političke stabilnosti, odmah, što prije formiranje nove parlamentarne većine, kao i formiranje sabora i Vlade, samo tako u ovim okolnostima u kojima se Evropa i svijet nalaze možemo zagarantovati socijalnu sigurnost za hrvatske građane - istakao je Plenković.
Naglasio je da je vrijeme pobjede i slavlja.
- Predlažem da se malo i zabavimo. I da već od sutra krenemo u nove zadaće u interesu hrvatskog naroda i države - dodao je Plenković.
Nezvanični rezultati Državne izborne komisije nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, prema medijskim izračunima, pokazuju da HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata.
Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobija 11, a Možemo! 10 mandata.
Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 
Objavljeno je i da je na izborima glasalo 61,01 posto birača.
U Hrvatskoj su jučer održani parlamentarni izbori na kojima je više od 3,7 miliona glasača odlučilo o tome koji će ih zastupnici u iduće četiri godine predstavljati i ko će dobiti priliku formirati novu vladu i upravljati državom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.