open-navfaktor-logo
search
25. godišnjica
Plenković u Kninu: "Oluja" je porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića
Na obilježavanje 25. godišnjice operacije "Oluja" u Knin je stigla cijela Vlada Hrvatske, braniteljske udruge, a govor na glavnom kninskom Trgu Ante Starčevića održali su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predstavnik udruga proizašlih iz Domovinskog rata, penzionisani general Ante Gotovina.
05.08.2020. u 12:04
get url
text

Premijer Plenković rekao je kako je uvijek poseban osjećaj govoriti iz Knina. 

- "Oluja" je bila prekretnica za mir i budućnost jugoistočne Evrope i možemo je gledati kao našu najveću pobjedu. Kao zemlja koja je imala brojne žrtve, žalimo zbog svih civila, ne samo Hrvata nego i Srba. S tugom se prisjećamo svih prognanika, svih koji su poginuli za Hrvatsku, svih civilnih žrtava koji su poginuli od strane srpske ideologije, ali se s još većom tugom prisjećamo onih koji su stradali od zločina s hrvatske strane. Svjesni smo da je naša pobjeda u "Oluji" obila traumatična za mnoge hrvatske Srbe. Dok je za većinu Hrvata to većinom bio prisilan zbjeg, za mnoge Srbe to je bio zbijeg pred hrvatskim snagama. Hrvatska je osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su se htjeli vratiti, ali još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti. Brojni hrvatski Srbi su sve vrijeme rata dijelili sudbinu svojih hrvatskih sugrađana, a mnogi su bili i branitelji. Važno je da hrvatski Srbi u "Oluji" ne vide samo egzodus, nego i kraj rata - istakao je Plenković. 

Pozvao je na pijetet prema žrtvama, s jedne i druge strane, a to rekao je, ukazuje ne veličinu pobjednika. Pooručio je da je "Oluja" porazila velikosrpsku politiku Slobodana Miloševića. 

- "Oluja" je razbila obruč oko bihaćke enklave, u kojoj je 170.000 ljudi bilo pod trogodišnjom opsadom i kojima je prijetila sudbina Srebrenice. Oluja je omogućila da poslije zajedno sa Armijom RBiH i HVO-om budu oslobođeni veliki dijelovi Bosne i Hercegovine. Sve to omogućilo je kasnije Dejtonsko-Pariški mirovni sporazum i kraj rata u BiH - naglasio je Plenković.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.