open-navfaktor-logo
search
Dan sjećanja
Plenković u Vukovaru: Hrvatska ima snage za iskorak i pomirenje
Uoči početka svečanog programa povodom Dana sjećanja u Vukovaru, predsjednik Hrvatske vlade i predsjednik Sabora pozdravili su učešće predstavnika Srba u Hrvatskoj te izaslanika predsjednika Srbije u obilježavanju tragedije Vukovara.
18.11.2020. u 10:48
get url
text

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković kazao je kako je Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje ove godine prvi put, na prijedlog Vlade i uz saglasnost Hrvatskog sabora, uvršten kao neradni dan čime je, istaknuo je, dano dodatno značenje Vukovaru, hrvatskim braniteljima, svim žrtvama i svima onima koji su zaslužni za slobodu.

- Vukovar 29 godina poslije je grad koji se razvija, kao i cijela županija Vukovarsko-srijemska - poručio je Plenković.

- Hrvatska ima snage za iskorak, suživot i za pomirenje - kazao je Plenković govoreći o učešću potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića kao predstavnika Srba u Koloni sjećanja, što je prvi put da predstavnik Srba učestvuje u službenom protokolu u Vukovaru.

Plenković je pozdravio i dolazak izaslanika predsjednika Srbije za nestale osobe Verana Matića u Vukovar i njegovo polaganje vijenca na Vukovarskom groblju i na Ovčari, gdje je počinjen zločin od paravojnih srpskih jedinica nad zarobljenicima.

Nazvao je to pozitivnom porukom koju vlasti Srbije šalju Vukovaru i žrtvi Vukovaraca i hrvatskih branitelja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako su u Vukovaru "na brutalan način režim Slobodana Miloševića i velikosrpska politika pokušali osvojiti teritorij Republike Hrvatske", nazvavši to historijskom istinom", ali je pozvao i na okrenutost prema budućnosti.

Ove godine u Vukovaru je znatno manji broj posjetilaca u odnosu na prethodne godine, s obzirom na epidemiološke mjere prema kojima je preporučen broj učesnika u Koloni sjećanja do 500.

Dan sjećanja obilježava se svake godine 18. novembra u sjećanje na dan kada je nakon tromjesečne opsade Vukovar pao u ruke paravojnih srpskih jedinica, da bi bio mirno reintegriran 1998. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.