open-navfaktor-logo
search
Premijer Hrvatske
Plenković upoznao kolege iz EU-a sa stanjem u BiH, kako je reagirao Emmanuel Macron
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak da je na samitu EU-a upoznao svoje kolege iz drugih članica sa stanjem u Bosni i Hercegovini i najavio da će ta zemlja biti posebna tema na jednom od budućih samita, najvjerovatnije u prvoj polovici sljedeće godine.
17.12.2021. u 08:04
get url
text

Plenković je rekao da je u okviru rasprave o vanjskopolitičkim temama upoznao svoje kolege sa svojom nedavnom posjetom Bosni i Hercegovini, utiscima o političkom stanju te ključnim tačkama u posljednja tri desetljeća u vezi s tom zemljom od 90-ih godina, Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, aktuelnim naporima za ispunjavanje kriterija EU-a i o pitanju izborne reforme kako bi se osigurala ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

- Mislim da sam naišao na veliko razumijevanje s tom analizom budući da je bitno da se na ovom najvišem nivou osvijeste nijanse i vrlo kompleksna politička situacija u BiH i na tome tragu ćemo nastaviti i sljedeće godine za vrijeme francuskog predsjedavanja - rekao je Plenković nakon završetka samita EU-a.

VEZANI TEKST - Plenković u Sarajevu: Ne želimo vidjeti secesionističke zahtjeve u BiH; Milanović je objasnio svoje stavove

Dodao je da je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozitivno reagirao na njegovo izlaganje i da je najavio da će se i francusko predsjedavanje baviti temom jugoistoka Evrope. Također je rekao da je od predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela zatražio da na jednom od budućih samita, najvjerovatnije za vrijeme francuskog predsjedavanja u prvoj polovini sljedeće godine, posebna tema bude Bosna i Hercegovina.

Čelnici EU-a poslali su sa svoga samita upozorenje Rusiji da bi svaka daljnja agresija na Ukrajinu imala za nju ozbiljne posljedice i ozbiljne troškove.

Pozvali su Rusiju da smanji napetosti prouzrokovane gomilanjem vojske na ukrajinskim granicama te istakli punu podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Čelnici EU-a također su osudili bjeloruski režim za iskorištavanje migranata i stvaranje humanitarne krize na istočnim granicama Unije.

U zaključcima o vanjskim aspektima migracije čelnici su također ponovili svoju osudu pokušaja trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe i naglasili potrebu za razvojem alata za rješavanje pitanja instrumentalizacije migracija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.