open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Hrvatske
Plenković: Vjerujem da je Schmidt zadnja brana prije izbora u oktobru
Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na nedavna događnja u Bosni i Hercegovini vezana uz izmjene izbornog zakona od visokog predstavnika Christiana Schmidta.
28.07.2022. u 14:29
get url
text

U svom obraćanju komentirao je izmjene Izbornog zakona u BiH od visokog predstavnika Christiana Schmidta s ciljem očuvanja integriteta izbornog procesa.

- Mi smo očekivali, s obzirom na najave, da će taj paket biti puno širi, da će ispraviti pogrešne odluke svojih prethodnika koje su još prije dvadesetak godina išle nauštrb prava Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda i koji bi trebao svojim odlukama vratiti punu ravnopravnost, posebno kada je riječ o odnosima između Hrvata i Bošnjaka u zastupničkim tijelima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. S obzirom na njegovu najavu da će kroz nekoliko sedmica ponovno staviti na sto mogućnost intervencije u izmjene Ustava Federacije i Izbornog zakona, mi vjerujemo da će on biti kao svojevrsna zadnja brana prije ovih izbora koji su najavljeni za 2. oktobra - izjavio je Plenković.

Plenković je izrazio nadu kako će se najavljenom izmjenom visoki predstavnik Schmidt "popraviti ono što se ranije pokvarilo i ono što se propustilo dogovoriti između predstavnika političkih stranaka u BiH u protekle dvije i po godine".

- Osuđujemo ove napade, brutalne napade koje je on (Christian Schmidt, op.a.) doživio pa i prijetnje na ovim demonstracijama koje su se dogodile u Sarajevu. Te demonstracije su itekako bile politički orkestrirane, bilo je tamo teških riječi i prema Hrvatima u BiH, što je za nas neprihvatljivo i izuzetno je loše za suživot Hrvata i Bošnjaka u BiH i na području Federacije - kazao je hrvatski premijer.

Pozvao je sve, a naročito političke predstavnike u BiH, da se suzdrže od takvih izjava, ocijenivši kako one neće doprinijeti u izgradnji povjerenja, već da će naprotiv udaljiti narode koji žive u BiH.

Hrvatski premijer je s članovima Vlade RH proteklih dana posjetio našu zemlju te je razgovarao s Hrvatima u Čitluku, Čapljini, Mostaru, Stocu i Ravnom, kao i s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.