open-navfaktor-logo
search
Brisel
Počeo sastanak ministara odbrane NATO-a, Stoltenberg poručio da je Zapadni Balkan važan za NATO
Ministri odbrane zemalja članica NATO-a sastaju se danas i sutra u ključnom trenutku za našu sigurnost - kazao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom pristizanja ministara u Brisel na dvodnevni sastanak koji je počeo u ovim trenucima.
12.10.2022. u 12:52
get url
text

Kako javlja izvještač Fene iz Brisela, Stoltenberg je novinarima poručio kako se tijekom posljednjih sedmica desila najozbiljnija eskalacija rata od invazije u februaru.

- Rusija mobilizira desetke hiljada novih vojnika. Oni pokušavaju ilegalno pripojiti nove ukrajinske dijelove zemlje. Vidjeli smo neselektivne napade na ukrajinske gradove. I naravno, čuli smo prikrivene nuklearne prijetnje koje dolaze iz Moskve. To je najozbiljnia eskalacija od februara - naglasio je on.

Napomenuo je kako će se ministri danas sastati s ukrajinskim ministrom odbrane Oleksii Reznikovom, dok će poruka NATO saveznika biti da su nepokolebljivi u podršci Ukrajini, kao i da su spremni na duge staze podržavati ovu zemlju, dokle god je to potrebno.

Glavni prioritet će biti, kaže Stoltenberg, veća protivzračna odbrana Ukrajine, a razgovarat će se i o obnovi zaliha municije, oružja.

Pored razmatranja teme otpornosti kritične infrastrukture, održat će se i sastanak ministara odbrane NATO-a na kojoj će ministri govoriti o misijama i operacijama, od Iraka do Kosova.

Dok se u Briselu ovih dana s velikom medijskom prisutnošću prati sastanak ministara odbrane država članica NATO-a na kojem će se razmatrati veliki sigurnosni izazovi za Evropu, jedna od važnih tema na stolu bit će i stanje na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je novinarima ponovio da NATO ima veliku prisutnost na Zapadnom Balkanu, pa time i u Bosni i Hercegovini.

- NATO trupe na Kosovu pomažu u podržavanju diplomatskih napora Evropske unije i dijaloga između Prištine i Beograda. Također radimo zajedno s EU u Bosni i Hercegovini. I naravno, imamo i članove na Zapadnom Balkanu. Dvije najnovije članice Saveza zapravo su zemlje zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Dakle, Zapadni Balkan je važan za NATO i stoga se nastavljamo fokusirati na tu regiju - zaključio je Stoltenberg.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.