open-navfaktor-logo
search
Kosovo
Podignuta optužnica protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića
Tri optužene osobe su u pritvoru, dok su druge tri u bjekstvu
02.12.2019. u 15:09
get url
text

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas u Specijalnom odseku Osnovnog suda u Prištini, optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, 16. januara 2017. u Sjevernoj Mitrovici.

Optužnica je podignuta, kako se navodi u saopštenju Specijalnog tužilaštva Kosova, protiv šet osoba inicijala N. S, M. R, S. A, D. M, Z. J. i R. B. za krivična djela "Učešće ili organizovanje kriminalne grupe“, "Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, "Pomoć u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva“, "Neovlašteno posjedovanje, kontrola ili posjedovanje oružja“, "Otkrivanje službene tajne“, "Zloupotreba službene dužnosti saizvršioca“ i "Manipulacija dokazima u saizvršilaca“.

Specijalno tužilaštvo saopćava da su optuženi N.S., M.R. i RB, koji su u pritvoru, kao i M.R, Z.V. i Z.B., koji su u bjekstvu, protiv kojih je nadležni sud izdao međunarodne naloge i potjernice na zahtjev Specijalnog tužilaštva, djelovali kao kriminalna grupa s organizovanom strukturom i hijerarhijom i sa formalno definisanim ulogama.

-Ova kriminalna grupa nije nasumično formirana, već djeluje od 2011. godine, a vode je okrivljeni Z.V. i M.R, koji su u bjekstvu, u kojoj svi ovi optuženi djeluju kontinuirano i u saučesništvu, svjesno i sa znanjem o cilju aktivnosti organizovane kriminalne grupe ili namjerama grupe da počini jedno ili više krivičnih djela - navodi se u saopćenju.

Ističe se da su optuženi aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe, znajući da će takvo učešće doprinijeti sprovođenju kriminalnih aktivnosti grupe i direktnoj ili indirektnoj finansijskoj ili drugoj materijalnoj koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i politike kontrole u sjevernom dijelu Mitrovice.

Iz Specijalnog tužilaštva je navedeno niz detalja, kojima se potkrepljuje optužnica. Također je saopšteno da su do podizanja ove optužnice preduzete brojne procesno-istražne radnje, te da je saslušano oko sto svjedoka, od kojih je trideset saslušalo tužilac predmeta, a ostale istražitelji slučaja. Optuženi su saslušavani više puta, dok je protiv dvojice okrivljenih M.M. i Ž.B. koji su u bjekstvu, također otvorena istraga.

-Dosje slučaja pokazuje da lideri organizovanog kriminala koji djeluju u sjevernom dijelu Kosova imaju utjecaj na kosovsku policiju, općine i preduzeća u javnom vlasništvu u tom dijelu - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.