open-navfaktor-logo
search
Armin Hodžić
Predsjednik BNV-a Hrvatske: Glasanje protiv Inzkovog zakona potvrda je Čovićeve politike držanja ljestvi Dodiku
Predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić reagirao je na potez delegata HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji su podržali zaključak Kluba srpskog naroda, odnosno SNSD-a, a kojim se osporava Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida, te izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako "nije svaki genocid isti". 
03.12.2021. u 08:00
get url
text

VEZANI TEKST - Ovako je u Potočarima 2015. govorio Čović koji je glasao protiv Inzkovog zakona

- Već duži vremenski period tema Bosne i Hercegovine jedna je od dominantnih u hrvatskom javnom prostoru. Ne samo da je Bosna i Hercegovina postala jedina agenda hrvatske vanjske politike, već je ona i neizostavan segment bilo kakvog javnog obraćanja državnog vrha Republike Hrvatske. Iako je dužnost Bošnjaka koji žive u Hrvatskoj da se bore za poboljšanje položaja svoje nacionalne manjine i ostvarenje većih prava u sklopu zakonskih normi, ipak je neizostavan i odnos između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kao jedan od važnih dijelova za unaprijeđenje položaja Bošnjaka u Hrvatskoj.

Upravo su Bošnjaci u Hrvatskoj kolateralna žrtva toga odnosa koji se srozao na veoma loš nivo u proteklih nekoliko godina, a zbog čega su Bošnjaci u Hrvatskoj u potpunosti politički marginalizirani. Glasanje HDZ-a BiH, sestrinske stranke koja je vladajuća u Hrvatskoj proteklih pet godina, protiv Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH ne samo da je prst u oko svim Bošnjacima i vraćanje odnosa za najmanje dva koraka unazad već predstavlja i sramotan, anticivilizacijski čin kakav si niko ko drži do svoga ugleda ne bi smio dopustiti - poručio je Hodžić. 

Ističe kako je to potvrda kontinuirane politike Dragana Čovića držanja ljestvi Miloradu Dodiku pod krinkom borbe za hrvatske nacionalne interese.

- Je li od hrvatskog nacionalnog interesa da djeca u RS-u uče hrvatski jezik u školama? Po svemu sudeći nije jer hrvatska politika žmiri na svaki oblik diskriminacije nesrpskog stanovništva u RS-u. Na tom valu neprestano jaše i predsjednik Milanović koji je moru svojih neprimjerenih izjava o BiH i Bošnjacima dodao jučerašnju kako "nije svaki genocid isti" i "nije svaka žrtva jednaka".

VEZANI TEKST - Milanović: Inzkova odluka nije opravdana, nije svaki genocid isti, Dodik nije najveći problem u BiH

Bilo bi dobro da predsjednik Milanović pojasni sistem vrednovanja žrtava i genocida jer u civiliziranom, ali i normalnom svijetu, kakav nam je Milanović u kampanji obećavao, svaka žrtva zaslužuje pijetet, a svaki genocid priznanje da se dogodio.  Nažalost, po svemu sudeći u hrvatskom političkom prostoru genocidom u Srebrenici se počelo trgovati na način da se ne želi zamjeriti Miloradu Dodiku kao odabranom "zaštitniku hrvatskih nacionalnih interesa". Ako je, kako Milanović navodi, Dodik mali problem, bilo bi dobro znati kako ga riješiti i što je onda ustvari veliki problem?

Čini se kako je sve ovo uvod u hrvatsku podršku Dodiku glasanjem protiv sankcija koja će se uskoro morati i decidirano izraziti. U svakom slučaju, ostaje tračak nade da će doći do rekonfiguracije ovakvih politika koje će otvoriti prostor za poboljšanje odnosa Hrvata i Bošnjaka, a u konačnici i Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine - poručuje Hodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.