open-navfaktor-logo
search
Evropska komisija
Priča iz Hrvatske dospjela među top 5 neistina o Evropskoj uniji
Bilo smiješno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti
29.12.2019. u 10:41
get url
text

Objašnjenje kako je Evropska unija tražila da se zabrani sušenje veša na užetu – tiramolu ili štriku – na pročeljima kuća, što su ljetos uveli neki gradovi u Hrvatskoj, jedan je od pet najvećih mitova i neistina o Uniji ove godine, objavila je Evropska komisija, piše u nedjelju Večernji list.

Uz bok hrvatske obmane stoje priča iz Finske da EU zabranjuje nogomet, ona iz Austrije kako zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude mora biti ekshumirano, vijest iz Češke da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive te belgijska priča da EU ograničava veličinu grudnjaka, navodi dnevnik.

Bilo smiješno ili ne, sve su priče u matičnim državama izazvale snažne reakcije javnosti. No, među njima postoji i razlika – dok su ostale priče rezultat (ne) namjernog medijskog tumačenja nekih odredbi Unije ili pak slobodna konstrukcija bazirana na njima, priča iz Hrvatske potekla je sa službenog nivoa, u ovom slučaju lokalne vlasti.

U augustu su otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnoj privredi odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije hiljade kuna (nešto više od 500 KM). Na negodovanje javnosti, koja je takvu odluku dočekala na nož, pozivajući se na to da je takvo sušenje veša tradicija od pamtivijeka, da je dio identiteta i kulture te turistička atrakcija, iz grada Kaštela su uzvratili da to traži EU te kako je odluka usklađena s direktivama Unije. Apsolutno ništa od toga nije bilo tačno, prenosi Hina.

Sintagma “to od nas traži EU” notorna je diljem Unije, a dobro je poznaje i hrvatska javnost. Lažna upozorenja da će ulaskom u Uniju biti zabranjeno kolinje ili pak sir i vrhnje služila su i kao političko sredstvo lobiranja protiv pridruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.