open-navfaktor-logo
search
Oznaka tajno
Procurio dokument: Srbija pristala naoružati Ukrajinu?
Srbija, jedina zemlja u Evropi koja je odbila uvesti sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, pristala je isporučiti oružje Kijevu ili ga je već poslala, navodi se u povjerljivom dokumentu Pentagona.
12.04.2023. u 08:24
get url
text

Dokument, sažetak odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnom obukom i opskrbom vojne opreme ili oružja, bio je među desecima povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu posljednjih sedmica, što bi moglo biti najozbiljnije curenje američkih tajni u posljednjih nekoliko godina.

Pod naslovom "Evropa|Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine", dokument u obliku grafikona navodi "procijenjena stajališta" 38 evropskih vlada kao odgovor na zahtjeve Ukrajine za vojnom pomoći.

Dokument je pokazao da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala poslati vojnu opremu ili ju je već isporučila. Također se navodi da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost opskrbljivati Ukrajinu oružjem u budućnosti, prenosi Reuters.

Dokument ima oznaku Tajno i NOFORN, što zabranjuje njegovu distribuciju stranim obavještajnim službama i vojskama.

Datum koji je na dokumentu je 2. mart i na njemu se nalazi pečat Zajedničkog štaba.

Reuters nije mogao provjeriti autentičnost dokumenta, a ured predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinska ambasada nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Pentagon također nije još odgovorio na upite Reutersa o spominjanju Srbije u dokumentu i prethodno je odbio komentarisati bilo koji dokument koji je procurio.

Vučićeva vlada iskazala je neutralnost o ratu u Ukrajini, uprkos dugogodišnjim historijskim, ekonomskim i kulturnim vezama Srbije s Rusijom.

- Ako je ovaj dokument tačan, on ili pokazuje Vučićevu dvoličnost u odnosu na Rusiju ili je pod golemim pritiskom Washingtona da isporuči oružje Ukrajini - rekao je Janusz Bugajski, stručnjak za istočnu Evropu iz Fondacije Jamestown, instituta za vanjsku politiku.

Ministarstvo pravosuđa istražuje curenje informacija, dok Pentagon procjenjuje štetu nanesenu nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.