open-navfaktor-logo
search
Traže moratorij
Protestovali pred Vučićevim kabinetom: Ekološki aktivisti najavili opstrukciju predstojećih izbora u Srbiji
Srbijanski ekološki aktivisti najavili su večeras na protestu održanom ispred kabineta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu da će opstruirati predstojeće izbore zakazane za 3. april ako vlast do tada ne usvoji moratorij na eksploataciju litija i bora u Srbiji u trajanju od 20 godina.
27.01.2022. u 21:45
get url
text

Aktivista inicijative "Kreni- promijeni" Savo Manojlović je upozorio da će se, ukoliko zakonom ne bude zabranjena eksploatacija litija i bora, rudarska kompanija Rio Tinto na koju je srbijanska Vlada nedavno "stavila tačku" vratiti "na mala vrata" i tužiti Srbiju za naknadu štete.

Podsjetivši da je premijerka Srbije Ana Brnabić svojim ocjenama o građanskim protestima "optužila" ekološke aktiviste da su "eksponenti stranih sila" i da su organizovali proteste da bi otjerali Rio Tinto "i doveli drugu kompaniju", Manojlović je istakao da je to "pitanje časti".

On je naglasio da niko nije "izlazio na autoputeve" da bi došle druge kompanije i da ekološki aktivisti sada optužuju vlast za ono što za šta je vlast optuživala njih.

Manojlović je rekao da će vlast dokazati da radi za strane interese ukoliko ne usvoji moratorij i dodao da su uz ekološke aktiviste ljudi koji su branili Srbiju 1999. godine.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.