open-navfaktor-logo
search
Stav iz Zagreba
Puhovski za Faktor: Da je Milanović principijelan, odlikovao bi i jedinice Petog korpusa jer su i one oslobađale Hrvatsku
Prvog dana ove godine Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, izjavio je za Faktor da bi izbor Zoran Milanovića za predsjednika Hrvatske pogoršao odnose te države s Bosnom i Hercegovinom.
06.08.2020. u 13:35
get url
text

VEZANI TEKST - Puhovski: Ukoliko pobijedi Milanović, odnosi Hrvatske i BiH će još više zahladiti

Nismo dugo čekali na potvrdu, Milanović je tokom 25. godišnjice akcije "Oluja" prije dva dana dodijelio odlikovanje Red Nikole Šubića Zrinskog Specijalnoj policiji MUP-a takozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Priznanje je primio Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji komandant ove jedinice, optužen u Sudu BiH za ratne zločine.

- Vidim da je to izazvalo mnogo komentara u BiH u kojoj se također glorifikuju ratni zločinci ili optuženi za ratne zločine, i to na sve tri strane. Mene kao građanina Hrvatske zanima zašto predsjednik Hrvatske nije principijelan. Šta želim reći? Trebao je odlikovati i jedinice Petog korpusa Armije RBiH koje su, kao što svi znamo, učestvovale u akciji "Oluja" koja je rezultirala oslobađenjem Hrvatske. No, Milanović se želi predstaviti kao Tuđman 21. vijeka – kaže za Puhovski iz Zagreba za Faktor.

Naš sagovornik smatra da je premijer Hrvatske Andrej Plenković u govoru u Kninu imao bolje i jače poruke od Milanovića.

- Ono što se očekivalo od Milanovića, da govori o hrvatskim zločinima nad Srbima tokom i nakon "Oluje", uradio je Plenković. Predsjednik se bavio Haškim tribunalom što je idiotizam. On sebe smatra da je najbolji hrvatski pravnik, pa u skladu s tim uzima za pravo da dijeli lekcije Haškom tribunalu i komentariše njegove odluke. Evo još jednog primjera njegove neprincipijelnosti. Sutra počinje trodnevna manifestacija 305. sinjska alka. Očekuje se Milanovićevo prisustvo, njegov otac je iz okoline Sinja. Neće mu biti problem da bude na Sinjskoj alci, iako je dvostruki presuđeni ratni zločinac, Mirko Norac član Viteškog alkarskog društva – ističe Puhovski.     

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.