open-navfaktor-logo
search
Premijer Albanije
Rama: Neophodna mirovna konferencija kako se kriza na Kosovu ne bi pretvorila u požar za cijeli region
Premijer Albanije Edi Rama pozvao je euroatlansku zajednicu da sazove vanrednu mirovnu konferenciju kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije na Kosovu i u cilju očuvanja mira u regionu, prenosi Anadolija.
24.09.2023. u 14:25
get url
text

- Tragedija gubitka života službenika kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada o kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob. Zločinci koji su oduzeli život nedužnom čovjeku, koji je služio u državnoj uniformi snaga za sprovođenje zakona Republike Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde - rekao je Rama u objavi na platformi X (bivša Twitter), nakon ubistva pripadnika Policije Kosova u selu Banjska, u općini Zvečan.

 VEZANI TEKST - Pucnjava na sjeveru Kosova: Poginuo policajac, jedan najmanje ranjen, Kurti optužuje Beograd

Dodao je da "euroatlantska zajednica mora da skupi svu svoju impozantnu snagu i da nepovratno stavi Kosovo i Srbiju za sto dijaloga o normalizaciji".

- Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom i garancijom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mjera sa KFOR-om, kako bi se spriječila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodni ne samo za red i sigurnost na Kosovu danas, ali i za sutrašnji mir i budućnost regiona, prije nego što se produžena kriza na sjeveru Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za cijeli region - poručio je Rama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.