open-navfaktor-logo
search
Albanski premijer
Rama: Parlament Albanije nije glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici
Premijer Albanije Edi Rama negirao je danas medijske navode da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici.
12.05.2022. u 22:37
get url
text

Rama se na Twitteru osvrnuo na današnju sjednicu albanskog parlamenta na kojoj je zahvaljujući glasovima zastupnika njegove Socijalističke partije, to zakonodavno tijelo odbilo zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici

Rama je napisao da nije bilo riječ o rezoluciji, već o "podloj igri" bivšeg premijera Albanije Salija Berishe i njegovih sljedbenika.

- Oni koji se najviše bune zbog navodnog neusvajanja rezolucije o Srebrenici u albanskom parlamentu, prvo treba da se zapitaju zašto baš danas ova rezolucija, iz kojeg razloga? Potom se trebaju upoznati sa tekstom koji je u pitanju i na kraju trebaju znati da ovo nije rezolucija već podla igra - rekao je Rama.

Rama je, misleći na bivšeg albanskog premijera Salija Berishu, kazao da je to "podla igra onog kojeg su Sjedinjene Američke Države proglasile korumpiranim i potkopačem demokratije, u svijetu poznatog kao rušioca embarga na Slobodana Miloševića".

- Žao mi je onih koji nisu imali predstavu o ovoj podloj igri, osjećaju se pogrešno povrijeđenim i žao mi je onih koji su krenuli ka glasinama prokletnika - napisao je Rama na Twitteru, dodajući kako Srebrenica ne može biti "karta koja će ocrniti Albaniju".

Rama se potom osvrnuo na medijske navode da je parlament oborio rezoluciju o Srebrenici, podvukavši da zakonodavno tijelo Albanije "danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument".

Podsjećamo, albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Prijedlog da se na dnevni red uvrsti tačka o donošenju rezolucije, koji je uputila grupa poslanika Demokratske partije odbijen je glasovima zastupnika iz redova vladajuće Socijalističke partije.

Prijedlog o razmatranju rezolucije o priznanju i osudi genocida u Srebrenici parlamentarnoj komisiji prije nekoliko dana uputili su članovi Demokratske partije, najveće opozicione stranke u Albaniji.

Odbijanje zahtjeva o razmatranju rezolucije izazvalo je reakcije i protivljenje poslanika Demokratske partije Albanije.

Bivši premijer Albanije Sali Berisha rekao je da je "inicijativa poslanika Demokratske partije za osudu srpskog genocida u BiH ima za cilj odavanje počasti osam hiljada žrtava Srebrenice".

U međuvremenu, predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla rekao je da je Albanija osudila, osuđuje i zauvijek će osuđivati genocid u Srebrenici.

Balla je dodao da je Albanija "podržala i pozdravila sve presude Haškog tribunala svima koji su naručili i organizovali ovu tragediju".

Rasprava o održavanju sjednice o genocidu u Srebrenici dolazi u trenutku kada Albanija teži aktivnijoj ulozi u regionu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.