open-navfaktor-logo
search
Susret sa Kurtijem
Rama u Prištini: Vojni manevri Srbije podstiču nacionalizam i vandalizam
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Prištini da je za žaljenje da smo, umjesto konkretnog napretka u dijalogu i obostranog priznanja Kosova i Srbije, danas svjedoci vojnih teatralnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo.
27.09.2021. u 14:29
get url
text

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, nakon sastanka delegacija dvije zemlje, Rama je ocijenio da vojni manevri Srbije na sjevernoj granici sa Kosovom ne brane srpske građane, iako to tvrdi zvanični Beograd. On je naglasio da je činjenica da srpski građani žive bez ikakvih prijetnji na Kosovu, čak ne plaćaju račune za struju što nema nigdje ni na Balkanu, ni u svijetu.

- Ti manevri podstiču nacionalistički vandalizam paljenja javnih institucija koje služe upravo tim građanima koji nisu žrtve neke državne represije ili etničkog progonstva, nego su taoci stagnacije dijaloga između Srbije i Kosova - naglasio je albanski premijer.

Rama smatra da je odluka o uvođenju reciprociteta na registarske tablice iz Srbije legitimno pravo Kosova.

Od muhe prave bizona

- Ovdje je pravo Kosova i tačka. Nije Srbije, i Srbija nema pravo da registarske tablice vozila za svakodnevnu upotrebu pretvara u konfliktnu svakodnevnicu i od 'muhe pravi bizona', kao da je Vlada Kosova najavila neki rat, kada u stvari jednostavno traži implementaciju međusobno dogovorenog sporazuma - rekao je Rama.

Istakao je da Vlada Albanije dijeli uvjerenje da je sada potreban dijalog kako bi se izbjegao konflikt, te da je potreban ravnopravni dijalog i da Srbija treba da prizna nepovratnu stvarnost Kosova.

Rama je istakao da je na Kosovo došao odmah nakon povratka iz New Yorka gdje je učestvovao na Generalnoj Skupštini Ujedinjenih nacija i tražio priznanje nezavisnosti Kosova. Istakao je da će Albanija iskoristiti prednosti nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a za podsticanje priznanja Kosova, kao prirodnog završetka i formalnog perioda rasformisanja bivše Jugoslavije.

Kosovski premijer Kurti je ponovio da su specijalne jedinice policije Kosova raspoređene na sjevernim graničnim prijelazima Jarinje i Brnja kako bi zaštile graničnu policiju. Kazao je da je za sedam dana primjene odluke o registarskim tablicama, više od 10.000 vozila iz Srbije uzelo probne tablice i ni na jednom graničnom prijelazu nije bilo nijednog incidenta.

Kazao je da oni koji su blokirali puteve blokirali su sebe, jer prije svega Srbi zbog blokade moraju da pješače da bi prešli granične prijelaze. Kurti je rekao da je Kosovo dalo ponudu da se ukinu probne tablice sa obje strane.

- Ne vrijedi imati privremene tablice i za Republiku Kosovo i za Republiku Srbiju, uklonimo ih s obje strane. I, vjerujte mi, postoji neuporedivo više razloga zbog kojih Albancima mogu da smetaju srpske tablice koje imaju četiri slova S na ćirilici, koje ste mogli da nađete na mnogim srušenim kućama tokom rata, pa čak su nožem urezivani na grudima Albanaca, nego što bi trebalo da upada u oči kosovska karta Srbima u Srbiji - rekao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je razgovarao sa komandantom KFOR-a Federicom Federicijem i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Soltenbergom i da nema nikave informacije o pripremi neke intervencije KFOR-a na sjeveru Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara, Rama je je ocijenio da neslaganje oko inicijative "Otvoreni Balkan" koje ima sa kosovskim kolegom Kurtijem, ne ugožava odnose dvije zemlje, koji su nacionalni i bratski.

Razlika između nacionalizma i patriotizma

- Balkan je naš put i kada kažem naš put, mislim na naš zajednički put za naše opće dobro. Po mom mišljenju, postoji razlika između nacionalizma i patriotizma. Nacionalizam znači željeti da se druga osoba vidi loše, dok patriotizam znači željeti sebi dobro. Naravno, u ovom trenutku imamo neslaganje sa Kurtijem, ali važno je shvatiti da je ovo neslaganje političke prirode i moramo ga tretirati kao takvo - pojasnio je Rama.

Govoreći o odnosima između Kosova i Albanije kazao je da svi sporazumi koji su do sada potpisani treba da se primijene na obostranu korist, kako bi se izbjegla birokratija i građani obje zemlje osjetili koristi. I Kurti je kazao da je važna dobra koordinacija u primjeni sporazuma između dvije vlade. Najavljen je zajednički sastanak dvije vlade u posljednjoj sedmici novembra, u albanskom gradu Draču.

Rama će tokom jednodnevne posjete Kosovu imati odvojene sastanke i sa liderima kosovske opozicije. Do posjete Rame dolazi nakon što mu je Kurti čestitao na trećem izboru za premijera Albanije i pozvao ga da posjeti Kosovo.

Iako je posjeta Rame planirana ranije, dolazi u trenutku povećanih tenzija na sjeveru Kosova gdje srpski građani već osmi dan blokiraju puteve ka graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak zbog uvođenja reciprociteta na registarske tablice iz Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.