open-navfaktor-logo
search
Vukovar
Rat je najgori način rješavanja sukoba
Kolonu sjećanja, od bolnice do Memorijalnog groblja predvodili su Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković i Goran Jandroković
18.11.2018. u 12:05
get url
text

Dan sjećanja na žrtve Vukovara povodom 27. godišnjice pada tog hrvatskog grada obilježava svake godine nizom manifestacija, a svakako da je najznačajnija Kolona sjećanja. Ove godine Kolonu sjećanja u kojoj je desetine hiljada ljudi predvode Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, premijer Andrej Plenković i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, javlja Anadolu Agency.

Program obilježavanja Dana sjećanja započeo je okupljanjem predstavnika braniteljskih udruženja i državnog vrha u dvorištu Vukovarske bolnice gdje je upriličen prigodni program pod nazivom, koji je ujedno i slogan ovogodišnjeg događanja, “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“.

Dostojanstvena povorka krenula je iz dvorišta Vukovarske bolnice, putem kojim su bježale izbjeglice 1991. godine. Put od 5,5 kilometara učesnici kolone trebali bi preći za oko tri sata. Kolona sjećanja svoj put završiće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će se održati molitva za žrtve Domovinskog rata Vukovara koju će predvoditi monsinjor Egidije Ivan Živković, željezanski biskup.

Na groblju će učesnici Kolone sjećanja, među kojima i državni vrh položiti vijence i cvijeće, a zatim će monsinjor Živković predvoditi svečanu euharistiju.

{$galerijaFotografija}

Dan sjećanja na žrtve Vukovara obilježava se svake godine u znak sjećanja na pad grada 18. novembra 1991. pod kontrolu okupacionih snaga srpskih paravojnih formacija i tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Opsada je trajala tri mjeseca

Opsada i bitka za Vukovar trajala je tri mjeseca, od 24. augusta do 18. novembra 1991. godine. Grad, koji je do pada u ruke JNA pretvoren u ruševinu, branilo je blizu 1.800 pripadnika hrvatskih snaga. Linija odbrane bila je duga deset kilometara.

U bitkama je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi. Prema podacima vukovarske bolnice, stradala su 1.624 civila i pripadnika Hrvatske vojske, a ranjeno je 1.219 osoba. Više od 22.000 prijeratnih stanovnika ostalo je bez svojih domova i protjerano je.

Vukovar je sedam godina nakon pada mirno reintegrisan. U gradu u kojem je prije rata živjelo više od 44.000 stanovnika, sada ih je nešto više od 27.000.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu osudio je Mileta Mrkšića, jednog od zapovjednika jedinica JNA, na 20 godina zatvora zbog ubistava i mučenja, a Veselina Šljivančanina na deset godina zatvora zbog mučenja, ali je oslobođen optužbi za genocid i istrebljenje nesrba, dok je Miroslava Radića oslobodio optužbi.

Optužen je i uhapšen i Slavko Dokmanović, ratni predsjednik SO Vukovar, ali je prije izricanja presude 1998. počinio samoubistvo. Zločini u Vukovaru bili su dio optužnice i protiv nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, koji nije dočekao presudu, jer je umro u pritvoru Haškog tribunala 2006. godine.

Vojislav Šešelj, vođa “Belih orlova“, oslobođen je pred MKSJ optužbi za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, između ostalog, i u sukobima u Vukovaru.

Zbrinuto 490 porodica

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine naglasio je da su se danas okupili kako bi odali počast prema žrtvi svih onih koji su dali život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku.

- Došli smo u 20. Kolonu sjećanja, nakon okončanja mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izraziti osjećanje prema žrtvi hrvatskih branilaca, svih koji su dali život za slobodnu, demokratsku Hrvatsku. Prema žrtvi grada Vukovara, simbola Domovinskog rata, svima onima koji su utkali sve ono što su imali u budućnost Hrvatske, u budućnost svih nas koji danas živimo u njoj. Posebno mi je drago da Vukovar, sada već 27 godina nakon tragedije, ima snažnu podršku svih institucija vlasti - kazao je Plenković.

Dodao je da je njegova Vlada prije dvije godine u Vukovaru održala sjednicu na kojoj su donesene brojne odluke.

- Od tada provode se projekti, praktično u svim domenima. Preko 490 porodica je sada zbrinuto u mandatu naše Vlade, izgrađene su nove zgrade, obnovljena komunalna infrastruktura, prometna povezanost, rješavanja pitanja državne imovine, podrške za zapošljavanje, 50 posto povećan iznos Fonda za grad Vukovar, intervencijski plan kroz Ministarstvo generalnog razvoja - istakao je hrvatski premijer.

Premijer je pozdravio i jučerašnji dolazak Milorada Pupovca jer smatra da je time poslao jednu poruku pijeteta, poštovanja prema žrtvi Vukovara.

- Naravno da svaka komemoracija, prije svega, treba podsjetiti na istinu. To je ključ. Treba podsjetiti na poštovanje prema žrtvama, ali, isto tako, treba otvoriti stranice prema budućnosti. Stranice pomirenja, stranice suživota - istakao je hrvatski premijer.

Poštovanje prema Vukovarcima i Vukovarkama

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora Hrvatske na današnjem obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine izjavio je da je, bez obzira na veliku tragediju koju je grad prošao, to u konačnici bila velika pobjeda.

- Ovdje smo došli u prvom redu iskazati poštovanje prema gradu Vukovaru, prema Vukovarcima, Vukovarkama i izraziti im zahvalnost za sve što su učinili za Hrvatsku. Danas se prisjećamo žrtava, prisjećamo se naših poginulih, ubijenih, nestalih branilaca i civila. Radilo se o velikoj tragediji, velikoj nesreći. Međutim, to je bila bitka koja je presudila, koja je odlučila i koja je dovela do konačne pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu - kazao je Jandroković i dodao:

- Tragedija Vukovara poruka je ne samo hrvatskom narodu već i cijelom svijetu da je rat najgori način rješavanja sukoba, rješavanja problema. Da uvijek trebamo tražiti rješenja mirnim putem, pregovorima, pritom, naravno, vodeći računa o dostojanstvu i dignitetu svakog naroda. Hrvatski narod na Vukovaru je pokazao junaštvo, hrabrost, spremnost na žrtvu, spremnost da se bori za svoju slobodu, za svoju domovinu i bez obzira na svu tragediju ovo je u konačnici, ipak, bila jedna velika pobjeda.

Damir Krstičević, ministar odbrane Hrvatske bio je jedan od brojnih političara iz vrha države koji je danas došao u Vukovar kako bi odao počast žrtvama tog grada 1991. godine. On je tom prilikom naglasio da je Vukovar za Hrvatsku značio sve i da je taj grad simbol junaštva, otpora i pobjede u Domovinskom ratu.

- Vukovar je značio sve. Vukovar je grad heroj. Duboko poštovanje Vukovaru, ogromnoj žrtvi u Domovinskom ratu, svim herojima i Škabrnje i Vukovara. Mislima smo s porodicama naših poginulih, umrlih i nestalih branilaca, koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu u Hrvatskoj. Vukovar je simbol junaštva, otpora, pobjede u Domovinskom ratu. Vukovar je za mene, kao ministra obrane, za cijelu vojsku, gravitacijsko središte hrvatske države. I, upravo zbog toga, vratili smo Hrvatsku vojsku u Vukovar i ona je danas tu, da se to više nikada ne dogodi. U funkciji mira i sigurnosti - kazao je Krstičević.

vukovar godisnjica (1).jpg
1 od 35
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.