open-navfaktor-logo
search
Crna Gora
Saslušan u Višem državnom tužilaštvu: Ovo je čovjek koji je navodno likvidirao masovnog ubicu s Cetinja
Nenad Neno Kaluđerović iz Cetinja saslušan je večeras u svojstvu građanina u Višem državnom tužilaštvu, pišu crnogorske Vijesti.me.
14.08.2022. u 22:54
get url
text

To im je potvrdila rukovoditeljica Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica.

Kaluđerović se odazvao na telefonski poziv tužilaštva, a osim njega, izjavu je dalo još nekoliko svjedoka.

Bizarna biografija

Tužiteljica je jučer i danas saslušala više osoba u svojstvu svjedoka. Kaluđerovića su dovodili u vezu s eliminiranjem masovnog ubice Vuka Borilovića.

Nakon saslušanja, kako piše RTCG, pušten je na slobodu.

Iz Uprave policije su saopćili da se i dalje utvrđuje je li Borilovićeva smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili "naknadnog ispaljivanja metaka građanina na za sada tačno neutvrđen način".

Nenad Kaluđerović, za kojeg se vjeruje da je u petak popodne ispalio smrtonosni metak u cetinjskog masovnog ubicu Vuka Borilovića i zaustavio ga na stazi smrti, ima bogatu i bizarnu biografiju, čiji najzanimljiviji detalji sežu do 2006. i još jednog zločina koji je te godine uzdrmao Cetinje, piše srbijanski Blic.

Blic podsjeća da je te 2006. godine, 13. augusta - skoro 16 godina prije dana krvavog pira Borilovića - oko 22 sata u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović.

Kako je tada saopćila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je bila raspisana potjernica.

Isti Nenad Kaluđerović u petak je ponovo dospio u žižu javnosti. Kaluđerović je, prema pisanju crnogorskog portala Standard, pobjegao poslije ubistva Borilovića te je policija pregovarala s njim da se preda.

Iz policije su kazali da je Borilovića pogodio i njihov metak, ali da ne znaju koji je bio smrtonosan. Tek će nalaz obdukcije pokazati ko je ispalio smrtonosni hitac u Borilovića.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su vjenčani kumovi. A Mitrović je bio vjenčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje djece Borilović prve ubio.

Međunarodna potjernica

Kako su 2006. poslije ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobjegne nakon ubistva, da cetinjska policija uopće nije blokirala grad i da ga MUP praktički i nije tražio.

Porodici Jovanović odgovorio je lično Filip Vujanović, tada predsjednik Crne Gore, koji ih je u junu 2008. godine obavijestio da su za Nenadom Kaluđerovićem raspisane lokalna, nacionalna i međunarodna potjernica preko Interpola Podgorice te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vrijeme boravio u BiH, a da se tada nalazio u Rusiji.

Nakon dvije godine bijega Kaluđerović se predao, pisao je crnogorski Monitor.

Na suđenju je izjavio da nije kriv i da nije ubio Jovanovića. Rekao je da je pobjegao jer je ranije bio u pritvoru nedužan, pa nije htio da se to ponovi.

Godine 2010. Kaluđerović je osuđen na 10 godina zatvora zbog ubistva Jovanovića. Sedam mjeseci kasnije je oslobođen na ponovnom suđenju. Majka ubijenog ubila se dva dana poslije.

Nakon toga 10-ak godina Kaluđerovića se nije spominjalo u medijima, sve do septembra prošle godine, kada je uhapšen pod sumnjom da je počinio kazneno djelo terorizma jer je bio dio grupe koja je pokušala spriječiti ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.