open-navfaktor-logo
search
Izbjegavanje eskalacije
Sastanak Vučića i Kurtija s Borrellom u Briselu: Traži se izlaz iz krize
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti sastali su se danas u Briselu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Josepom Borrellom.
21.11.2022. u 13:55
get url
text

U Briselu se od jutros održavaju sastanci u okviru dijaloga Kosova i Srbije, na koje je pozvala Evropska unija zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu.

Borrell se najprije sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a nakon toga i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon odvojenih susreta uslijedio je zajednički, trilateralni sastanak između EU-a, Srbije i Kosova, a osim Borrella, EU predstavlja i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

- U fokusu hitnog sastanka bit će pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbjegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, s akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u institucije Kosova - saopćila je Evropska služba za vanjske poslove (EEAS).

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da se može bilo šta uraditi.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 eura za vlasnike vozila s registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamijenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.