open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sabor IZ-a Srbije
Senad ef. Halitović u Beogradu ponovo izabran za predsjednika Mešihata IZ-a Sandžaka
Na redovnoj sjednica Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije (IZS) danas u Beogradu izabran je predsjednik Mešihata Islamske zajednice Sandžaka i imenovane su regionalne muftije Mešihata srbijanskog.
05.06.2023. u 12:04
get url
text

Kako je saopćeno iz te islamske zajednice, za predsjednika Mešihata Sandžaka i muftiju sandžačkog izabran je Senad ef. Halitović koji je i do sada obavljao tu funkciju. Na dužnost predsjednika Mešihata srbijanskog i muftiju srbijanskog i vojvođanskog imenovan Muhamed ef. Ziljkić, na dužnost muftije mačvansko-podrinjskog Mehmedali ef. Veli i na dužnost muftije braničevsko-timočkog i niškog Eldin ef. Ašćerić, prenosi Anadolija.

Na dužnost sekretara Mešihata srbijanskog imenovan je Senad ef. Hajrović.

Pored članova Vrhovnog sabora sjednici je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead ef. Nasufović, a sve odluke donesene su jednoglasno.

Nasufović je na osnovu Ustava Islamske zajednice Srbije iznio prijedloge za imenovanje muftija odnosno predsjednika Mešihata i napomenuo da je svoju odluku o kandidatima donio uvažavajući prijedloge Sabora Mešihata srbijanskog i sandžačkog čijim sjednicama je prethodno prisustvovao.

- Prijedlog reisu-l-uleme je da u narednom četvorogodišnjem mandatnom period na odgovorne dužnosti predsjednika Mešihata odnosno muftija budu imenovani kandidati. Reisu-l-ulema je također predložio da upravljanje beogradskim muftijstvom do ispunjenja uvjeta za imenovanje novog muftije vrši Sabor Mešihata srbijanskog - navedeno je u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

Dodaje se i da je na današnjoj sjednici donesen niz zaključaka i uputstava izvršnim organima Islamske zajednice koji se u prvom redu odnose na obavezu konstituisanja Mešihata u najkraćem roku kao i to da se u narednom periodu izvrše potrebne pripreme za poslednju fazu ovog izbornog procesa, a to je izbor reisu-l-uleme i konstituisanje Rijaseta IZS.

Izbori na svim nivoima u Islamskoj zajednici Srbije počeli su na Saboru u Novom Pazaru, početkom februaru ove godine. Iznoseći stav da su nelegitimni sa ovim izborima se ne slažu dosadašnji predsjednik Sabora IZS-a Muhamed ef. Jusufspahić, muftija srbijanski i glavni imam u Vojsci Srbije (VS) Mustafa ef. Jusufspahić i njihovi saradnici.

Od 2007. godine u Srbiji djeluju dvije islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.