open-navfaktor-logo
search
Nova optužnica
Šešelj i još četvero radikala optuženi za nepoštivanje Haškog suda
Haški osuđenik i vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, te još četvero dužnosnika SRS-a, optuženi su pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom u Den Haagu (MICT), sljedbenikom ICTY-a, za nepoštivanje suda, potvrdio je u četvrtak dužnosnik SRS-a beogradskim medijima.
23.11.2023. u 14:25
get url
text

Šešelja je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 10 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom 1990-ih.

Žalbeno vijeće Mehanizma osudilo ga je zbog poticanja na progon, deportaciju, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti i za progon Hrvata 1992, nakon što je prethodno u junu 2016, prvostepenom presudom, oslobođen po svim tačkama optužnice. Šešelj je proveo 12 godina u pritvoru.

Na novoj haškoj optužnici su Šešelj i članovi SRS-a Miljan Damjanović, Ljiljana i Ognjen Mihajlović i Miroljub Ignjatović, rekao je agenciji zamjenik predsjednika te stranke Aleksandar Šešelj.

- Riječ je o novoj optužnici za nepoštivanje suda - rekao je Aleksandar Šešelj, ustvrdivši da je to "izmišljeno djelo koje je Haški tribunal sam sebi dao za pravo da uvede kao krivično djelo", te da po procjeni tog suda "šta god oni procijene da je nepoštivanje suda mogu nekog optužiti".

Ta optužnica, tumači Šešeljev sin, podignuta je jer su radikali objavljivali knjige i druge štampane materijale, kao i video i audio materijale "koji razotkrivaju na koji način su u Haškom tribunalu svjedoci optužbe bili instruirani i potkupljeni da svjedoče protiv Vojislava Šešelja" u njegovom osnovnom procesu.

Aleksandar Šešelj smatra da podizanje nove optužnice u predizbornom periodu nije slučajno i Haški tribunal vidi kao "politički instrument interesa i za račun SAD-a", sukladno političkoj situaciji.

Vanredni parlamentarni izbori u Srbiji raspisani su za 17. decembra, a istovremeno će biti održani i izbori u Vojvodini, Beogradu, te još 64 grada i općine diljem Srbije. Šešeljevi radikali su izvanparlamentarna stranka i predali su izbornu listu, a na izborima u Beogradu podržat će vladajuću Srpsku naprednu stranku, koja je nastala izdvajajući se iz SRS-a.

Aleksandar Šešelj novu optužnicu vidi kao "progon SRS-a" kojom haški sud, "kao instrument SAD-a", više od 20 godina želi uništiti tu stranku "kao glavnog protivnika za ostvarivanje ciljeva SAD-a u Srbiji".

On je uvjeren da vlast u Srbiji "neće izručiti bilo koga" Haškom tribunalu.

- Mislim da u okviru vladajuće stranke i koalicije ne postoji bilo kakva spremnost da do toga dođe - rekao je Aleksandar Šešelj. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.