open-navfaktor-logo
search
Bilo i fekalija
Sjeverna Koreja balone pune smeća poslala Južnoj Koreji
Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona, saopćeno je iz vojske Južne Koreje
29.05.2024. u 08:58
get url
text
Smeće koje je dospjelo zakačeno za balone
Smeće koje je dospjelo zakačeno za balone
FOTO: South Korean military
Sjeverna Koreja pustila je 90 balona koji su nosili propagandne letke i smeće na dvije pogranične provincije na jugu zbog čega su vlasti upozorile stanovnike da ostanu u kućama kao i to da ne diraju bijele balone i plastične vrećice pričvršćene na njih jer sadrže "prljavi otpad i smeće".
Sjeverna i Južna Koreja koristile su balone u svojim propagandnim kampanjama od Korejskog rata 1950-ih. Nedavni incident dogodio se nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja rekla da će se osvetiti "čestom rasipanju letaka i drugog smeća" u pograničnim područjima od aktivista na Jugu.
- Gomile otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po pograničnim područjima i unutrašnjosti Južne Koreje i direktno će iskusiti koliko je napora potrebno za njihovo uklanjanje - rekao je zamjenik ministra odbrane Sjeverne Koreje Kim Kang Il u izjavi državnim medijima u nedjelju.
Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je da su "neki od palih balona nosili, kako se čini, fekalije sudeći po tamnoj boji i mirisu".
Vojska Južne Koreje osudila je taj čin kao "jasno kršenje međunarodnog prava".
- To ozbiljno ugrožava sigurnost našeg naroda. Sjeverna Koreja je u potpunosti odgovorna za ono što se događa zbog balona i oštro upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah zaustavi ovu nehumanu i grubu akciju - saopćila je vojska, piše BBC.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.