open-navfaktor-logo
search
Stabilnost u regiji
Sjeverna Makedonija poslala prvi kontingent u NATO misiju na Kosovu
U kasarni "Ilinden" u Skoplju, uz prisustvo najviših vojnih i civilnih zvaničnika, održana je vojna svečanost povodom slanja prvog kontingenta Armije Republike Sjeverne Makedonije u NATO Misiju na Kosovu – KFOR.
17.10.2020. u 19:13
get url
text
Sjeverna Makedonija vojska
Sjeverna Makedonija vojska

Na svečanosti, pripadnicima kontingenta obratio se predsjednik Republike Sjeverne Makedonije i vrhovni komandnat Armije Stevo Pendarovski, predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i ministrica odbrane Radmila Šekerinska.

Pendarovski je kazao kako su vojnici iz Sjeverne Makeodnije pokazali da mogu odgovoriti i na sve zadatke i najzahtjevnije misije u kojima su učestvovali i prije nego što su postali članica NATO-a.

Dodao je kako je KFOR, koji je počeo prije 21 godinu, građanima na Kosovu donio mir i sigurnost, a uspostavio i stabilnost za cijeli region.

- Naše prisustvo na Kosovu sa 44 vojnika, što će u ovom trenutku biti naše najveće učešće u odnosu na ostale kontingente koje imamo u Avganistanu, Libanu i Bosni i Hercegovini, dovoljno govori o značaju koji pridajemo ovoj misiji - rekao je Pendarovski.

Pendarovski je rekao kako je Republika Sjeverna Makedonija postala primjer kako se s jasnom političkom voljom i strateškom vizijom za budućnost države i naroda može ići naprijed "iz zemlje kojoj je trebala vanjska asistencija i pomoć da se transformira u državu koja je faktor stabilnosti u regiji i poštovanog saveznika u najjačem političko-vojnom savezu u historiji svijeta". 

Zaev je rekao kako zapadni Balkan nije izolirani otok i da je povezan sa zapadnoevropskim i transatlantskim vrijednostima.

- Sjeverna Makedonija će i dalje biti snažni promotor regionalne političke i odbrambene saradnje i dijaloga strukturiranjem regionalnih aktivnosti i inicijativa - rekao je Zaev.

Šekerinska je rekla kako Sjeverna Makedonija prvi put kao članica učestvuje u jednoj NATO misiji.

Dodala je kako Sjeverna Makedonija u NATO-u zauzima mjesto kao zemlja koja znači mir, sigurnost i stabilnost na Balkanu.

Pojasnila je i kako će slanje pripadnika Armije Sjeverne Makedonije biti nastavljeno i tokom 2021. godine te kako očekuju da će broj vojnika prvo biti povećan na 60, a potom i na 180.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.