open-navfaktor-logo
search
Nataša Pirc Musar
Slovenija dobila prvu predsjednicu u historiji
Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53,91 posto glasova.
13.11.2022. u 21:39
get url
text

Njen protivkandidat Anže Logar, koji je dobio 46,09 posto glasova, priznao je poraz.

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

- Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u posljednjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima - poručila je ranije večeras Pirc Musar.

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom "Čelična lady".

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržali su bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.