open-navfaktor-logo
search
Visokorizične zemlje
Slovenija od ponedjeljka rješenja o karantinu izdaje na svim prijelazima
Slovenija će od ponedjeljka izdavati rješenja o obaveznom karantinu onima koji dolaze iz "crvenih" zona na svim graničnim prijelazima sa Hrvatskom, potvrdio je Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova.
17.07.2020. u 17:17
get url
text

Riječ je o onim slovenskim državljanima ili strancima sa prebivalištem u Sloveniji koji su boravili u zemljama sa "crvene liste", visokorizičnim zbog epidemije COVID-19, poput Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Kosova i Crne Gore, a u tranzitu su preko Hrvatske.

Njima su se do sada odredbe o obavezujućem karantinu izdavale samo na četiri prijelaza.

Odredbe o karantinu uručivat će granična policija, nakon što ih automatski, u elektroničkom obliku, izda ministarstvo zdravlja, a postupak će trajati pet do sedam minuta, kazao je Hojs.

Dodao je da se u vrijeme velikog prometa u dane vikenda na prijelazima mogu očekivati i duža čekanja, naročito na glavnim prijelazima kao što su Gruškovje/Macelj i Obrežje/Bregana.

Hojs je potvrdio da Hrvatska i dalje ostaje na tzv. žutoj listi manje sigurnih država, što znači da slovenske turiste koji borave na ljetovanju na Jadranu ne čekaju odredbe o karantini, ali ih policija ima pravo pitati gdje su bili ako sumnja da su kroz Hrvatsku samo tranzitirali, te da svoj boravak u Hrvatskoj onda moraju dokumentirati, prenosi Hina.

Zadnja tri dana Slovenija bilježi 19 novih slučajeva zaraze dnevno, a glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazao je danas da su svi novi slučajevi iz već poznatih žarišta, da im je zaraza potvrđena testiranjem dok su se nalazili u izolaciji, te da je dobro što je reprodukcijski broj širenja zaraze ispod jedan, što se smatra znakom da je širenje zaraze pod kontrolom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.