open-navfaktor-logo
search
Fajon najavila
Slovenija predlaže da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status
U Luksemburgu je počela sjednica Vijeća Evropske unije za vanjske poslove na kojoj će jedna od glavnih tema biti ruska agresija na Ukrajinu i posljedice po sigurnost hrane.
20.06.2022. u 11:47
get url
text

VEZANI TEKST - Slovenija će na samitu Evropske unije predložiti kandidatski status za BiH

Također, na sjednici će Slovenija predstaviti svoj plan podrške proširenju Evropske unije na zemlje zapadnog Balkana u okviru kojeg će zatražiti dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

- U vezi sa situacijom u Ukrajini, Slovenija nastavlja sa svojom politikom osude ruske agresije, kao i s politikom podrške ideji da se dodijeli kandidatski status Ukrajini i zemljama "Istočnog partnerstva" (Ukrajina, Moldavija, Gruzija). Moramo učiniti sve da politika procesa proširenja EU-a ostane kredibilna što znači da ne smijemo zaboraviti regiju zapadnog Balkana i zemlje poput Bosne i Hercegovine - izjavila je uoči početka sjednice slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

Dodala je kako se slovenski prijedlog odnosi na dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

- Time bismo dali dodatni zamah procesu proširenja - poručila je Fajon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.