open-navfaktor-logo
search
Ruševine
Snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe nakon zemljotresa u Albaniji
Spasioci iz Albanije, Turske, sa Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina
AUTOR: Rešad Dautefendić
28.11.2019. u 09:27
get url
text

Najmanje 39 osoba poginulo je u razornom zemljotresu, koji je u utorak ujutro pogodio Albaniju, a snimci iz zraka pokazuju razmjere katastrofe nakon zemljotresa.

Akcije traganja i spašavanja traju i danas na području Thumana u Draču. Spasioci iz Albanije, Turske, Kosova i drugih zemalja nastavljaju potragu za osobama za koje se sumnja da se nalaze ispod ruševina. Snimatelj AA zabilježio je kadrove iz zraka na kojima se mogu vidjeti ostaci zgrada porušenih u zemljotresu.

Prema podacima Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite, više od 650 osoba dobilo je medicinsku njegu u bolnicama i trenutno se liječi 65, od kojih je osam u kritičnom stanju. Prema zvaničnim podacima Ministarstva odbrane, u kampu postavljenom u Thumaniju i u blizini oštećenih zgrada, u 67 šatora smješteno je 700 stanovnika.

U Draču, drugom po veličini albanskom gradu, na Jadranskom moru, stanovnici su i sinoć spavali u šatorima, automobilima i na fudbalskom stadionu dok su nastavljeni zemljotresi. Zemljotres u Albaniji srušio je najmanje tri stambene zgrade dok su građani spavali, a spasilačke ekipe su na terenu i rade na spašavanju osoba, za koje se vjeruje da se nalaze ispod ruševina.

U Draču i nekim selima postavljeno je više od 180 šatora u kojima je smješteno oko 1.450 osoba. Albanski premijer Edi Rama saopćio je ranije da su pomoć Albaniji uputile Turska, Italija, Francuska, Grčka, Srbija i Crna Gora. Vlada Kosova održala je i vanrednu sjednicu i izdvojila pola miliona eura za pomoć Albaniji. Vlasti Sjeverne Makedonije su najavile su da će poslati 100.000 eura pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.