open-navfaktor-logo
search
Izvor nestabilnosti
Spominju i državni udar: Opozicija u Srbiji traži Vučićevu ostavku i vanredne izbore
Predstavnici pokreta Dveri, Zavetnik, POKS i Novi DSS zatražili su u nedelju ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i vanredne izbore na svim nivoima, jer, kako su naveli, "sprovodi politiku za koju se nije kandidovao na izborima".
19.03.2023. u 17:10
get url
text

- On je prihvatio sve tačke osnovnog sporazuma, a prije nekoliko dana je upravo ovdje na RTS-u rekao da će se o svemu razgovarati. Najavljuju kao pozitivno da će nakon ratifikacije sporazuma biti održana donatorska konferencija na kojoj bi nas trebali nagraditi za našu prodanu njihovu zemlju. On je prodao svoju vjeru za večeru, a nama ne treba večera za stolom gdje se Srbija cijepa - rekla je predsjednica Zavetnika, Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je istakla i da Vučić nije Srbija i da je kada je pobijedio na izborima kandidovao drugačiju politiku od one koju sprovodi.

Lider Nove DSS Miloš Jovanović dodao je da Vučić vodi državu u nestabilnost, odnosno da je on glavni i jedini izvor nestabilnosti u državi zbog neustavne politike koju vodi.

- Jedini način da se kriza prevaziđe je Vučićeva ostavka i izbori na svim nivoima, to je jedino sredstvo, jer aktuelna vlast nije dobila mandat da izvrši djelo veleizdaje - rekao je Jovanović, prenosi agencija Beta.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović potvrdio je stav da je jedino rješenje za političku krizu ostavka predsjednika Aleksandra Vučića i pozvao na okupljanje u petak, 24. marta.

- Pozivamo građane da zajedničkim snagama svih koji su protiv ove vlasti i francusko-njemačkog sporazuma, u petak, 24. marta u 12:44, blokiraju sve institucije u zemlji, počevši od gradskih i općinskih uprava Vlade Srbije. Tog dana ćemo obilježiti godišnjicu početka NATO bombardovanja u svim gradovima i općtinama u kojima će se vršiti blokade i pozvati na još veće nacionalno okupljanje oko zahtjeva da Vučić mora da ode - rekao je Obradović.

On je dodao da se Vučić sinoć u Ohridu "neovlašteno obavezao" da će 27. februara početi da sprovodi sporazum koji je prihvatio u Briselu, što je Obradović ocijenio kao svojevrsni državni udar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.