open-navfaktor-logo
search
Posljednja 24 sata
Srbija: Devet osoba preminulo od koronavirusa, 295 novozaraženih
U Srbiji je devet osoba preminulo od posljedica koronavirusa u prethodna 24 sata, zaraženo je 295, a do danas je hospitalizovano 3.315 osoba.
05.08.2020. u 16:56
get url
text

Ukupno je registrovano 27.033 slučaja zaraze.

- Od jučer, testirano je 9.858 osoba, od kojih je 295 pozitivno na koronavirus - navela je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Beogradu na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu stanovništva Srbije od koronavirusa.

U protekla 24 sata, preminulo je devet osoba, čime je broj preminulih porastao na 614. Procenat smrtnosti je 2,27 posto.

Na respiratorima su 132 pacijenta.

Do sada je testirano 713.104 građana.

Predsjednica Vlade je kazala da se procenti dobro drže i polako smanjuju, da pritisak na zdravstveni sistem nastavlja da slabi, te da joj se čini da je taj pritisak ozbiljnije slabiji nego pre dvije i tri nedjelje i po broju pregleda u toku dana i u poređenju s brojem hospitalizovanih u odnosu na broj puštenih osoba.

Ona je kazala i da su od danas počeli s obilaskom svih postojećih laboratorija gdje se izvodi PCR testiranje, njih 22 u zemlji, kao i devet lokacija za moguće nove da bi se "još bolje pripremili za eventualni jesenji ili zimski talas".

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja, te da se vidi i smanjenje novooboljelih i postepeno pražnjenje kapaciteta bolnica, ali da to ne znači da se mjere ne moraju poštovati.

- Vrlo je bitno, posebno preko vikenda i dalje sprovoditi mjere, izbjegavati kontakte, nositi zaštitne maske, koristiti sva upozorenja koja smo do sada davali - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.