open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Srbijanski šef diplomatije očekuje da Hrvatska povuče priznanje Kosova
Srbijanski šef diplomatije Nikola Selaković ocijenio je da njegov hrvatski kolega, stajalištem da Srbija neminovno treba priznati neovisnost Kosova, izlazi izvan službenih pozicija EU-a, a istovremeno je poručio da Srbija očekuje od Hrvatske da, poput mnogih država koje su to učinile, povuče priznanje Kosova.  
27.09.2022. u 21:51
get url
text

Albanski mediji navode kako je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da će naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije, ocijenivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosova.

- Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizirao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi pridonijela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dviju zemalja - rekao je hrvatski šef diplomatije za Albanian post, prenosi Hina.

Selaković je, reagirajući na tu izjavu, u pisanom saopćenju istaknuo da je Grlić Radman "izišao iz okvira službene politike EU-a, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama".

Srbijanski šef diplomatije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu, te da Srbija "unatoč željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost svoje južne pokrajine".

- Za to (Srbija) ima čitav niz valjanih razloga, a njeni su argumenti čvrsto zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, te na temeljnim principima na kojima počivaju suvremeni međunarodni odnosi - naglasio je Selaković.

Pozicija hrvatske diplomatije po tom pitanju je, kako je ocijenio Selaković, "najblaže rečeno, proturječna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava".

To, kako je naglasio, "nije ni principijelno ni dobrosusjedski".

Principi međunarodnog prava, po njegovoj ocjeni, "moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje".

Selaković smatra da su mnoge zemlje "upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji", postale "bolno svjesne da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", te da se zato "brojne države odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku".

- Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom - poručio je Selaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.