open-navfaktor-logo
search
Stroge kontrole
Šta je sve iz BiH dozvoljeno unijeti u Hrvatsku i kolike su kazne za prekršioce?
Građani BiH u posljednje vrijeme svjedoče o pooštrenim pregledima na granici s Hrvatskom, gdje se strogo kontrolira prtljaga svakog putnika i sve ono što se unosi u tu zemlju.
30.11.2021. u 08:39
get url
text

Iz Carinske uprave te zemlje navode kako je svaka osoba pri ulazu i izlazu iz carinskog područja EU-a dužna nadležnom carinskom uredu, odnosno carinskoj službi prijaviti svu robu koju nosi sa sobom neovisno radi li se o ličnim stvarima ili robi koja je predmet uvoza ili izvoza, a radi provođenja carinskog nadzora.

Hrvatska, kao država koja je članica EU-a, ne dopušta unos mesa, mlijeka te mesnih i mliječnih proizvoda na svoju teritoriju, pa čak ni u malim količinama.

Prema navodima Carinske uprave RH, u cestovnom prometu putnicima iz BiH dopušteno je bez uvoznih davanja unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje.

Kada je u pitanju unos alkohola, dozvoljen je jedan litar s udjelom alkohola većim od 22 % vol., do dva litra alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22 % vol. i manje, kao i četiri litra vina te 16 litara piva.

Kako su istakli, oslobađanje na navedene trošarinske proizvode ne može se primijeniti na putnike mlađe od 17 godina.

Također, dozvoljen je unos i 2 kilograma po osobi mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, te dva kilograma po osobi proizvoda životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci. Proizvoda ribarstva može se unijeti do 20 kilograma po osobi.

Hljeb, kolači, keksi, vafle i oblate, te čokolade i poslastice mogu se unositi u količinama za ličnu upotrebu.

Kada je riječ o kaznama za carinske prekršaje, iz Carinske uprave napominju da ako ovlašteni carinski službenici pri provedbi mjera nadzora utvrde sumnju u povredu propisa iz svoje nadležnosti, dužni su i ovlašteni poduzeti potrebne mjere da se utvrdi je li počinjen prekršaj ili krivično djelo.

Carinska uprava ovlaštena je izdati i prekršajni nalog prije pokretanja prekršajnog postupka ako je prekršaj utvrđen neposrednim opažanjem ili obavljenim nadzorom službenih osoba koje su o tome sačinile službenu bilješku ili zapisnik.

Kazna (u prekršajnom nalogu) određuje se na temelju stepena krivice, opasnosti djela i svrhe kažnjavanja, a uz ostale elemente procjenjuje se i količina te vrsta robe u prekršaju.

Za prekršaj neprijavljivanja robe ili neprijavljivanja sve robe ili nepodnošenja robe ili nepodnošenja sve robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2.000 do 50.0000 kuna (od 520 do 13. 000 KM).

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje Unije na skriven način ili iznošenje ili pokušaj iznošenja robe iz carinskog područja EU-a na skriven način, za nezakonito izuzimanje ispod carinskog nadzora robe koja nije roba Unije bez dozvole carinskog ureda te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne naravi ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu propisana je novčana kazna za fizičku osobu u rasponu od 3.000 do 100.000 kuna (od 780 do 26.000 KM).

Iz Carinske uprave poručuju kako je dobro informirati bh. građane kako bi granicu s Republikom Hrvatskom prelazili bez neugodnosti i plaćanja kazni za carinske prekršaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.